Kovászos mazsolás kuglóf

1 rész: Előtésztát készítünk:

2 ek. anyakovász (öregkovász)

2 ml langyos tej

20 dkg fehér tönkölyliszt

 A kovászt habosra keverjük a tejjel majd hozzáadjuk a lisztet is és lefedve pulton hagyjuk reggelig kelni. Buborékos tésztát kapunk.

 2 rész: hozzávalók:

100 ml langyostej

40 dkg finomliszt

15 dkg cukor

1 db egész tojás

1 db tojássárgája

1 tk fahéj

1 citromhéj

1 cs vaníliásukkor

csipet só

10dkg olvasztott vaj vagy margarin

10 dkg mazsola (beáztatott)

pici vaj a forma kikenéséhez

  3 rész: Elkészítés:

A lisztet gépi üstbe szitáljuk, hozzá adjuk az egész előtésztát és minden hozzávalókat, a vaj és a mazsola kivételével. Egy fokozaton dagasztjuk 5-6 percig majd lassan adagoljuk az olvasztott vajat, apránként adjuk hozzá 5-6 részlegben, ha már a tészta felvette az előző zsiradékot. Szép lágy selymes tésztát kapunk. Utoljára belekeverjük a mazsolát. Fóliával letakarva pihentetjük fél órát.

 4 rész: Fél óra után hajtogatjuk, ezt a műveletet 3-szor ismételjük.

 5 rész: Mikor letelt az idő a mazsolás tésztát lisztezett munkalapra fordítjuk és téglalap formára nyújtom kézzel. (nem használunk nyújtófát mert kinyomjuk a levegőt a tésztából) Feltekerjük mind a csigát és megcsavarjuk párszor a végénél forgatva mind a vizes ruhát csavarnánk és a vastagon kivajazott formába helyezzük.

 6 rész: Letakarjuk fóliával és hagyjuk duplára kelni kb. 2-óra.

 7 rész: 180 fokon előmelegített sütőbank kb. 50- percig sütjük. Ha nagyon barnul a teteje letakarjuk sütőpapírral. Tűpróbával győződjünk meg, hogy megsült-e a kuglóf.

 8 Rész: ha megsült fél órára a formába hagyjuk hűlni, majd kiborítva egy rácsra helyezzük hűlni.

 9 rész: Porcukorra hintve, vagy mázzal leborítva tálaljuk.

Nagyon sokáig tart az elkészítése mint a kovászos tésztáknak, de megéri mert nagyon finom!