Előtészta (kovász) készítése a kenyérhez:
2 ek. kovász (öreg kovász, anyakovász)
200 ml langyos víz
20 dkg kenyérliszt (BL80)
Az anyagokat jól összekeverjük és hagyjuk 1 éjszakára kelni a pulton.
Beletesszük a dagasztó gépbe:
Az összes előtészta
Dagasztjuk a géppel 10 percig míg elválik a táltól a tészta, jó puha tésztát kell hogy kapjunk és akkor tesszük bele a
Fél órát pihentetjük és hajtogatjuk. Ezt a műveletet 3- szór ismételjük. Szép puha hólyagos tésztát kapunk. Mikor letellett az idő formázzuk a tésztát, kenyér formára.
Beletesszük a formába, és egy másik formával leborítjuk. 1-órát kelesztjük (lassú kelesztésnél betesszük a hűtőbe egy éjszakára vagy 8-órára).
250 fokra. 10-perc után levesszük 220- fokra. Teljes idő 35-40- perc sütjük készre.
Nekem mindig van kovászom és etetem, mire kenyeret sütök arra érett(öreg) kovászom lesz. Ha sok a kovász megszárítom deszkán kiterítve. Mikor megszáradt, összetöröm, kis csavaros üvegbe rakom.