Kovászos kenyér
2022. december 16. írta: nemarika

Kovászos kenyér

Előtészta (kovász) készítése a kenyérhez:

2 ek. kovász (öreg kovász, anyakovász)

200 ml langyos víz

 20 dkg kenyérliszt (BL80)

Az anyagokat jól összekeverjük és hagyjuk 1 éjszakára kelni a pulton.

 Kenyér készítése

Beletesszük a dagasztó gépbe:

 800 g kenyér liszt (én ezt az arányt sütőm: BL80 kenyérliszt: 60 dkg + teljes kiőrlésű liszt: 10 dkg + rozsliszt: 10 dkg) 

3-4 dl langyos víz. 

 Az összes előtészta kovászt.

Dagasztjuk a géppel 10 percig míg elválik a táltól a tészta, jó puha tésztát kell hogy kapjunk és akkor tesszük bele a 2-3 teáskanál sót (ízlés szerint, a magokat, szárított paradicsomot stb). Keverjük még kb. 1 percig. (sót csak a dagasztás végén tegyük bele mert tönkre megy a kovász, nem kel meg a tészta) 

 Fél órát pihentetjük és hajtogatjuk. Ezt a műveletet 3- szór ismételjük. Szép puha hólyagos tésztát kapunk. Mikor letellett az idő formázzuk a tésztát, kenyér formára.

Beletesszük a formába, és egy másik formával leborítjuk. 1-órát kelesztjük (lassú kelesztésnél betesszük a hűtőbe egy éjszakára vagy 8-órára).

 Sütés előtt bevágjuk tetszés szerint és vízzel lespricceljük. Beborítjuk a másik formával, előmelegített sütőbe rakjuk

250 fokra. 10-perc után levesszük 220- fokra. Teljes idő 35-40- perc sütjük készre.

  (ha nincs forma akkor egy kb. 3 literes fazékba tehetjük fedővel ellátva.)

 Én dagasztás vége fele, mikor a sót teszem a tésztához, teszek bele magokat, lenmag, szezámmag stb. vagy apróra vágott (kápia) pirospaprikát, sárgarépát, szárított paradicsomot.

 Nekem mindig van kovászom és etetem, mire kenyeret sütök arra érett(öreg) kovászom lesz. Ha sok a kovász megszárítom deszkán kiterítve. Mikor megszáradt, összetöröm, kis csavaros üvegbe rakom.

A bejegyzés trackback címe:

https://111-vegetarianus.blog.hu/api/trackback/id/tr7418003486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása