40 dkg liszt (10 dkg telje kiőrlésű liszt+ 30 dkg fehér liszt)
2 dl langyos víz
1 dkg élesztő
pici cukor
1 tk. szódabikarbóna
1 tk só
Pizzaszósz:
1 nagy fej hagyma
olaj
só
1-2 gerezd fokhagyma
1 tk pirospaprika
sűrített paradicsom
bazsalikom, bors, (bazsalikom helyett oregánó), vegamix, vagy zöldségleves kocka
1 ek cukor, de el is maradhat
1-2 ek darált dió
A lisztet összekeverjük és a közepébe mélyedést teszünk. Belemorzsoljuk az élesztőt pici cukorral, és beleöntünk kb. 1 deci langyos vizet. Mikor megkelt az élesztő, összekeverjük a lisztel, maradék vízzel, sózzuk, beletesszük a szódabikarbonátot. Jól összedagasztjuk. 1-órát pihen.
Közben elkészítjük a pizzaszószt. Hagymát megdincteljük olajon, sózzuk. Mikor megdinctelődött beletesszük a pirospaprikát, paradicsomot, darált diót, fűszereket és lassú tűz mellett főzzük.
Megkelt tésztát hosszában vékonyra nyújtjuk. Rákenjük a (langyos, hideg) pizzaszószt. Feltekerjük, mint a csigát, másfél ujjnyi darabokra vágjuk. Lapjára rakjuk a sütőpapírral bélelt tepsibe.200- fokon előmelegített sütőben sütjük 15 percig.