- 25 db szőlőlevél
- 20 dkg rizs
- 1 dl olaj
- 1 db vöröshagyma
- 1 evőkanál kapor
- 1 evőkanál borsikafű
- 2 teáskanál citromlé
- 1 gerezd fokhagyma
- só
- bors
Elkészítés: Egy lábosban melegítsünk olajat, és dinszteljük meg benne az apróra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Rakjuk hozzá a rizst, ízesítjük sóval, borssal, kaporral, borsikafűvel, citromlével, öntsük fel egy csésze vízzel, és fedő alatt puhára pároljuk kb. 15-percig.
A szőlőleveleket alaposan mossuk meg, és tegyük egy-két percre forrásban lévő vízbe. Szűrjük le, és csepegtessük le, vagy itassuk le róluk a nedvességet.
Terítsük ki a szőlőleveleket, kanalazzuk mindegyikbe a rizses töltelékből, és tekerjük fel. Arra figyeljünk, hogy ne tömjük meg túlságosan, mert a megduzzadó rizs könnyen kiszakíthatja a levelet. Rendezzük a töltikéket egy szőlőlevelekkel bélelt lábosba, öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi. Kis lángon főzzük meg kb. 50 perc alatt.