Így készíts probiotikus savanyú káposzta levet! - FerMentor
2024. február 09. írta: nemarika

Így készíts probiotikus savanyú káposzta levet! - FerMentor

Ez a recept kifejezetten praktikus, ha:

  1. Most ismerkedsz a fermentált zöldségekkel, és óvatosan szeretnél haladni.
  2. Refluxos vagy, és gyakran ég a gyomrod evés után.
  3. Egyszerűen imádod a savanyú káposzta levét, de mindig kevésnek érzed a zöldségeidből kinyert mennyiséget.

Hozzávalók egy 4250 ml-es befőttes üveghez:

  • 500 g káposzta (lehet fejes vagy lila verzió, de kelkáposzta vagy kínai kel is jó)
  • 4 liter forralt víz (majd szobahőmérsékletűre hűtve)
  • 4 csapott evőkanál só*

*Ha hosszan érlelt, jó savanyú levet szeretnél, ez a 2%-os sóoldat megfelelő lesz. Ha viszont vigyázol a sóbevitelre, fogyasztás előtt hígítsd fel ízlés szerint.

Elkészítés lépésről lépésre:

  1. A káposztát vágd kisebb-nagyobb darabokra, majd nagyjából az egyharmadáig töltsd meg vele a befőttes üveget.
  2. Készítsd el a 2%-os sóoldatot úgy, hogy az előzőleg felforralt, majd szobahőmérsékletűre visszahűtött vízhez literenként egy csapott evőkanál (kb. 20 g) sót keversz.
  3. Öntsd a sóoldatot a káposztára, majd az egészben hagyott káposztalevéllel szorítsd le a felúszó darabokat (a levél széleit nyomkodd az üveg válla alá).
  4. Tölts még annyi felöntőlevet a levél tetejére, hogy azt is teljesen ellepje.
  5. Szorosan zárd rá a befőttes üvegre a lapkát, állítsd egy mély tálba vagy tálcára, és hagyd erjedni 7-10 napig.
  6. Ha már kellőképpen savanyúnak érzed a káposztalevet (ugyanazt az ízt keresd, mint a savanyú káposztánál), akkor elkezdheted fogyasztani.

Ez a finom, természetes, tartósítószermentes káposzta lé nemcsak ízletes, hanem emésztésjavító és bélflórát tápláló is! Így készíts probiotikus savanyú káposzta levet! - FerMentor

Én is elkeztem csinálni, remélem sikerül!

A bejegyzés trackback címe:

https://111-vegetarianus.blog.hu/api/trackback/id/tr4018322197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása