70 dkg finomliszt • 1 db tojás • 4 dl tej • 4 dkg élesztő • 40 dkg sajt (reszelt) • 3 ek napraforgó olaj • 1 ek cukor • 1 ek só • 2 ek vaj (olvasztott) • 1 db tojás (a kenéshez)
1. Az élesztőt 2 dl tejben, egy kevés cukorral felfuttatjuk.
2. A lisztet, a tojást, a futtatott élesztőt, az étolajat, a maradék tejet, a cukrot és sót összegyúrjuk. Akkor jó, ha lágy tésztát kapunk. Letakarva, kb. 35-40 percig kelesztjük.
3. A sajtot lereszeljük.
4. A megkelt tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük olvasztott vajjal és megszórjuk reszelt sajttal. Ezután a két rövidebb szélét behajtjuk kissé és feltekerjük, mint a bejglit. A rudat gondolatban három részre osztjuk és egymásra hajtogatjuk. Hosszúkás téglalapot kapunk.
5. Kb. 20 percig tovább kelesztjük,nyújtjuk, majd a vajazást, a sajtszórást és a hajtogatást megismételjük, és újabb 20 percig pihentetjük.
6. A hajtogatott tésztát 1 cm vastagságúra kinyújtjuk. Bevagdossuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, a pogácsákat tenyerünk között megsodorjuk, hogy magasabb legyen.
7. Én téglalapokra vágom pizzavágóval, így nincsenek leeső részek.
8. A tetejét tojással megkenjük, és sajttal megszórjuk.
9. Sütőpapíros tepsibe tesszük. Előmelegített sütőben, kb. 180 fokon aranybarnára sütjük.
• Sütés hőfoka: 180 °C
• Sütés módja: alul-felül sütés
• Sütés ideje: kb. 20 perc