0,5 kg fehér liszt
0,5 kg teljes kiőrlésű barnaliszt
1 kocka margarin (25dkg)
5 dkg élesztő
1 evőkanál só
1 evőkanál lenmag őrölve
1 evőkanál szezámmag őrölve
1 evőkanál napraforgómag őrölve
1 mokkáskanál piros paprika, ami el is maradhat
langyos víz kb.3-4 dl. Annyi amennyit a tészta felvesz.
Az anyagokat összekeverjük, hozzáadjuk a vizet fokozatosan. Keményebb állagú tészta legyen, és jól kidolgozzuk. 1-órát kelesztjük. Mikor megkelt, deszkára öntjük, (a deszkát nem lisztezzük be) enyhén összegyúrjuk és 2-3 centi (2 ujjnyi) vastagra kinyújtjuk. A tetejét berácsozzuk éles késsel. Pogácsa szaggatóval kiszúrjuk. Egy kicsit a kezünkkel gömböjítük a kiszúrt pogácsát, hogy magasabb legyen a pogácsa oldala. Száraz tepsibe rakjuk és előmelegített sütőben 250 fokon sütjük, kb 30 -perc míg barna nem lesz a pogácsa alja. Kb. 48-50 pogácsát kapunk.