Karobos kalács

 0,5 kg fehér liszt

0,5 kg barna liszt

5 dkg élesztő

20 dkg cukor

6 dl langyos víz

5 ek olaj

Kicsi só (Kb 2 mokkáskanál)

----------------------------

1 ek karobpor (szentjánoskenyérpor kakaó helyett)

-----------------------------

 Az anyagokat összekeverjük és megdagasztjuk. (Géppel is lehet 10 perc)

Mikor jól kidolgoztuk a tésztát, kétfelé vesszük. Egyikbe beletesszük az egy kanál karobpor és összedolgozzuk. Szép barna tésztát kapunk. Utána kis bucit formálunk mind a kettő színű tésztából.

1-1,5-óráig kelesztjük meleg helyen.

 Mikor megkelt a tészta még gyengéden összegyúrjuk és mind a kettő bucit, még ketté vesszük. Így lesz négy buci tésztánk. Két barna és két fehér.

Először kinyújtjuk a barna (karobos) tésztát és félretesszük, utána a fehéret és ráhelyezzük a barnát. Mikor megvan, szépen felcsavarjuk, mint a csigát és behelyezzük a kiolajozott tepsibe.

Másik 1-1 bucival is így járunk el és behelyezzük a másik mellé a tepsibe.

Bő olajjal megkenjük és még fél órát langyos helyen kelesztjük. Mikor megkelt előmelegített sütőbe megsütjük. Először magas lángon és utána tartalék lángon sütjük 50-percig.

(Villanytűzhelybe, először 300-ra kapcsolom kb. 10-perc, utána 200-ason sütöm 40 percig)