· 50 dkg liszt
· 1dl tej
· 2 tojássárgája
· 1 dkg élesztő
· 5 dkg cukor
· 2 csipet só
· 25 dkg margarin
· 2 cs. vaníliáscukor
· 1 narancs reszelt héja
· 1 citrom reszelt héja
Diótöltelék:
· 20 dkg darált dió
· 1,2 dl víz
· 12,5 kristálycukor
· 1 citrom reszelt héja
· narancs reszelt héja
· 2 cs. vaníliáscukor
· 1 mokkáskanál fahéj
· 1 marék mazsola
· 3 dkg darált keksz
· 2 ek savanykás lekvár
Hozzávalók ugyanaz, mint a dióshoz
Hideg tejbe belerakjuk a tojást, élesztőt (nem futtatjuk fel) összekeverjük és a lisztes anyaghoz öntjük. Gyorsan összedolgozzuk és 4 egyforma részre osztjuk, gombócokat formálunk és fóliába csomagoljuk. 1-óráig hűtőben tartjuk, közbe elkészítjük a töltelékeket és kihűjük.
Letelt az idő, a gombócokat vékonyra kinyújtjuk, téglalap formára. megkenjük a töltelékkel, a szélét kb 1 cm-t kihagyunk. Ráhajtjuk a két oldalát a töltelékre és enyhén szorosan feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk egymás mellé kis távolsággal. Tojássárgájával megkenjük, hideg helyre rakjuk. Ha megszáradt a tojás, újra bekenjük tojássárgájával, és újra hideg helyre rakjuk. Mikor megszáradt a tojás akkor már tojásfehérjével kenjük meg és bebökődjük villával, hogy a gázok kitudjanak jönni. Fél órát pihentetjük szobahőmérsékleten és előmelegített sütőbe 180-170 fokon sütjük 30-35 percig. Kihűtjük, szeletelhető és fogyasztható.
- 50 dkg liszt,
- 1 citrom reszelt héja,
- 20 dkg margarin,
- 5 dkg porcukor,
- 2 dkg élesztő,
- csipet só,
- 2 tojás sárgája,
- 1,5 dl tej.