Bejgli élesztős 4 rúd (Nagyon finom!)
2023. december 21. írta: nemarika

Bejgli élesztős 4 rúd (Nagyon finom!)

·         50 dkg liszt

·         1dl tej

·         2 tojássárgája

·         1 dkg élesztő

·         5 dkg cukor

·         2 csipet só

·         25 dkg margarin

·         2 cs. vaníliáscukor

·         1 narancs reszelt héja

·         1 citrom reszelt héja

Diótöltelék:

·         20 dkg darált dió

·         1,2 dl víz

·         12,5 kristálycukor

·         1 citrom reszelt héja

·         narancs reszelt héja

·         2 cs. vaníliáscukor

·         1 mokkáskanál fahéj

·         1 marék mazsola

·         3 dkg darált keksz

·         2 ek savanykás lekvár

 Mákos töltelék:

Hozzávalók ugyanaz, mint a dióshoz

 Lekenéshez: 1 tojássárgája 2x, legvégén fehérje 1x

 Az anyagokat hidegen gyorsan összedolgozzuk. Megszitáljuk a lisztet és a hideg margarinnal összemorzsoljuk. Beleszórjuk cukrot, sót, vaníliás cukrot, 1 citrom, narancs reszelt héját.

Hideg tejbe belerakjuk a tojást, élesztőt (nem futtatjuk fel) összekeverjük és a lisztes anyaghoz öntjük. Gyorsan összedolgozzuk és 4 egyforma részre osztjuk, gombócokat formálunk és fóliába csomagoljuk. 1-óráig hűtőben tartjuk, közbe elkészítjük a töltelékeket és kihűjük.

Letelt az idő, a gombócokat vékonyra kinyújtjuk, téglalap formára. megkenjük a töltelékkel, a szélét kb 1 cm-t kihagyunk. Ráhajtjuk a két oldalát a töltelékre és enyhén szorosan feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk egymás mellé kis távolsággal. Tojássárgájával megkenjük, hideg helyre rakjuk. Ha megszáradt a tojás, újra bekenjük tojássárgájával, és újra hideg helyre rakjuk. Mikor megszáradt a tojás akkor már tojásfehérjével kenjük meg és bebökődjük villával, hogy a gázok kitudjanak jönni. Fél órát pihentetjük szobahőmérsékleten és előmelegített sütőbe 180-170 fokon sütjük 30-35 percig. Kihűtjük, szeletelhető és fogyasztható.

 Töltelék készítése: a vízbe beletesszük a cukrot és felforraljuk, míg a cukor elolvad és szirupos lesz. Kb 1 perc. Dióhoz vagy a mákhoz hozzáadjuk a többi anyagot, a lekvár kivételével és a forró szirupot ráöntjük. Jól eldolgozzuk és kihűtjük akkor tesszük bele a lekvárt. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://111-vegetarianus.blog.hu/api/trackback/id/tr3018286139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása