(A dödöllét újburgonyából nem lehet készíteni!)
1kg meghámozott krumpli
1kg rétesliszt
2-3 fej vöröshagyma
olaj
só
Egy kg meghámozott és kockákra vágott krumplit annyi sós vízben megfőzzük, ami éppen ellepi, majd összetörjük, és a tűzhelyről félrehúzva lassan beleöntünk 1 kg réteslisztet, közben fakanállal állandóan dagasztjuk, míg a krumpli még befogadja a lisztet. Ekkor már olyan kemény a massza, hogy alig lehet dagasztani.
Két-három fej vöröshagymát apró kockákra vágunk, zsírban megpirítjuk. Egy kis sót szórunk rá, hogy ne égjen oda. Pirítsuk a hagymát üvegesre, vagy ízlés szerint barnára. Érdemes sok hagymát használni, mert úgy lesz finom.
Ha kész a hagyma, zsírba mártott evőkanalállal szaggassunk bele kis gombócokat a püréből. A gombócokat görgessük bele a hagymába, hogy az ráragadjon az oldalukra. Az egyforma, pingponglabdányi galuskákat kizsírozott tepsiben egymás mellé fektetjük, a maradék hagymát rászedjük, és pirosra sütjük.
Frissen, forrón tállaljuk, ízlés szerint sózva, tejfölözve.
(2)
Hozzávalók:
(4 személyre)
|
Elkészítés:
A karikára szelt burgonyát (10-12db) egy kb 4l-es fazékban feltesszük főni annyi vízben, hogy 1 ujjnyira ellepje. A megfőtt burgonyát a levében összetörjük, hogy kásaszerű legyen. Megsózzuk. A lisztet hozzáadjuk (kb 2 bögrényi), jól elkeverjük, szinte dagasztjuk a fakanállal. Hagyjuk pihenni pár percig.
A vöröshagymát megtisztítjuk, apró kockára vágjuk, és az olajban aranysárgára pirítjuk. Egy lábas aljára kevés hagymás olajat teszünk és a masszából olajos kanállal nagy galuskákat szaggatunk. Ismét meglocsoljuk a hagymás olajjal és folytatjuk, amíg a massza tart. Ha kész, tejfellel meglocsolva fogyasztjuk - de anélkül is finom.
Nagyon finom, ha sütőben vagy tűzhelyen a tejföl előtt megpirítjuk.
Tejfölös lecsóval nagyon finom, de nyáron paradicsomsalátával is kitűnő.