Hozzávalók:
1 kg liszt, 2 teáskanál só, 15 dkg növényi olaj,(sertészsír).
A tálaláshoz ízlés szerint lekvár, tejföl, aludttej, mazsola, porcukor, ha valaki az édesebb ízeket szereti, de mi csak fejes salátával ettük, van, aki uborkával, de piríthatunk rá hagymát is.
A lisztet lábosba öntjük, és szárazon, lassú tűzön, folytonosan kevergetve felforrósítjuk.
Amikor már kicsit kezd barnulni, felöntjük annyi forró vízzel, hogy szétkeverhető, de sűrű masszát kapjunk.
A olajat (zsírt) egy kisebb lábosban felforrósítjuk, és a stercbe beledolgozzuk.
Addig kevergetjük fakanállal, amíg széteső (császármorzsa szerű) ételt kapunk.
A lisztes sterc egy olyan műfaj, amit ma már senki nem készít, de anno generációkon át mindenki ette két évestől százkét éves korig.
Az étel lényege, hogy egy vastag serpenyőben vagy lábasban lisztet pirítanak szárazon, majd forró vízzel galuskásra keverik, és forró olajjal (zsírral) öntözik.
Az étel valamikor a Dunántúlon volt a legelterjedtebb, és eredetileg nem is magyar recept, az osztrákoktól vettük át.
"Forrás :Régi magyar konyha ételek."
Falusi Hagyományőrzés