Főételek
2022. november 25. írta: nemarika

Főételek

Spagetti vadas szósszal.

Hozzávalók: 1 csomag spagetti száraztészta, 4 db sárgarépa, 1 fej hagyma, 2 db fehérrépa, 1 gerezd fokhagyma, 2 db babérlevél, 1 kávéskanál mustár, 1 evőkanál tárkonyecet, 1 pohár tejföl, 1 teáskanál vaj, 2 evőkanál liszt, 1 teáskanál só, csipetnyi cukor, vegeta.

Elkészítése: A zöldségeket megtisztítjuk, apróra vágjuk és kevés vízben, sóval, vegetával, a babérlevéllel puhára főzzük. Kivesszük a babérlevelet, hozzáadjuk a cikkekre vágott fokhagymát, a tárkonyecetet, a mustárt, az ízesítőket és összeturmixoljuk. A lisztet és a tejfölt pici vízzel kikeverjük és a masszához tesszük. Összefőzzük. Közben kifőzzük a spagettit, lecsorgatjuk. A vajban még forrón átforgatjuk. A vadas szósszal tálaljuk.

  

Paradicsomos lencse 1

 

A lencsét beáztatjuk egy éjszakára.

 

Olajat megforrósítjuk, rátesszük a lencsét, 1-2 gerezd áttört fokhagymát, sót, borsikafűvet, paradicsompürét, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Végén oregánoval ízesítjük.

 

 Paradicsomos lencse 2

 

 Hozzávalók:
 20 dkg lencse,

10 dkg gomba (aprófejű csiperke),

 4 evőkanál extra szűz olívaolaj,

 2 szál sárgarépa,

 6 gerezd fokhagyma,

 1 fej vöröshagyma,

 

 1 teáskanál darált köménymag,

 1 teáskanál őrölt gyömbér,

 5-6 levél friss zsálya, darált bors, só

 2dl paradicsomszósz

Elkészítése:
Előző nap áztassuk be a megmosott és kiválogatott lencsét hideg vízbe.Csorgassuk az olívaolajat egy lábasban, tegyük hozzá az összevágott vöröshagymát és a fokhagymát. Pároljuk pár percig, míg puha nem lesz, utána öntsük rá a beáztatott lencsét.Tegyük hozzá a felkarikázott sárgarépát, a gombát és öntsünk alá fél pohár vizet. Fűszerezzük darált borssal, köménymaggal, őrölt gyömbérrel és zsályalevelekkel.Ha a lencseszemek kezdenek puhulni, tegyük hozzá a paradicsomszószt, majd fedő nélkül pároljuk még további 10-15 percig.

 Töltött paprika

25 dkg rizs
5 dkg szójagranulátum 
2 evőkanál darált dió
1 közepes fej vöröshagyma 
2 kávéskanál majoránna
2 evőkanál házi Vegeta-pótló 
1 fej fokhagyma
2 tojás 
kb.l,5 dl olaj

A rizst a szokott módon megfőzzük: 1 bögre rizshez 2,5 bögre vizet veszünk, a forrásban lévő vízbe öntjük a rizst, 1 kávéskanál majoránnával és 1 kávéskanál házi Vegeta-pótlóval, kevés olajjal. Közben a szóját 2 kávéskanál házi Vegeta
pótlóval, kevés vízzel (kb. 1 dl) keverés közben melegítjük egy-két percig. Ezután .hozzáadjuk a darált diót, majoránnát, a reszelt vagy apróra vágott vöröshagymát, 2 tojást, ízlés szerint még fűszereket. Késhegynyi piros paprikát is tehetünk hozzá. Az egészet összekeverjük, kevés olajon darabosra sütjük, ezután összekeverjük a lazára kavart rizzsel. Megtöltjük a paprikákat, és beolajozott tepsibe helyezzük. Fokhagymagerezdeket teszünk közéjük, és pár csepp olajat is minden paprika tetejére. Rózsaszínűre sütjük. Szükség esetén sózhatjuk.

 Babpörkölt

A megmosott, beáztatott babot egy kevés vízben majdnem puhára főzzük. A hagymát megtisztítjuk, a paprikát kicsumázzuk. A paradicsom szárát kimetsszük, és a szemeket meg is hámozzuk. A hagymát félbevágva fölszeleteljük, a paprikát karikákra vágjuk. Az olajban megpirítjuk a hagymát, a zöldpaprikát meg a paradicsomot hozzáadjuk, megsózzuk és az egészet a babbal együtt összefőzzük. Tálalhatjuk főtt tojással, de önmagában is finom. Pizzára kenve párolt karfiollal és sárgarépával, valamint sajttal megszórva, jól átsütve fenséges ízű.

 

 Gombagulyás

Hozzávalók:

1kg gomba

1fej hagyma

2db sárgarépa

1db fehérrépa

5db burgonya

Olaj, pirospaprika, őrölt kömény, só

 

 

Elkészítés: 
Az olajon üvegesre pároljuk a felkockázott hagymát, majd beletesszük a karikákra vágott répát és petrezselyemgyökeret, pici vizet öntünk rá, és lefedve addig főzzük, amíg a zöldségek félig megpuhulnak. Ekkor beleszórjuk a felszeletelt gombát, megszórjuk pirospaprikával, csipetnyi őrölt köménnyel, megsózzuk, és addig pároljuk, amíg a leve el nem fő. Hozzáadjuk a kis kockákra vágott krumplit, felöntjük vízzel. Ha a krumpli megfőtt, tálalhatjuk.
(Szaggathatunk bele csipetkét is.)

A bejegyzés trackback címe:

https://111-vegetarianus.blog.hu/api/trackback/id/tr8217987468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása