Spagetti vadas szósszal.
Hozzávalók: 1 csomag spagetti száraztészta, 4 db sárgarépa, 1 fej hagyma, 2 db fehérrépa, 1 gerezd fokhagyma, 2 db babérlevél, 1 kávéskanál mustár, 1 evőkanál tárkonyecet, 1 pohár tejföl, 1 teáskanál vaj, 2 evőkanál liszt, 1 teáskanál só, csipetnyi cukor, vegeta.
Elkészítése: A zöldségeket megtisztítjuk, apróra vágjuk és kevés vízben, sóval, vegetával, a babérlevéllel puhára főzzük. Kivesszük a babérlevelet, hozzáadjuk a cikkekre vágott fokhagymát, a tárkonyecetet, a mustárt, az ízesítőket és összeturmixoljuk. A lisztet és a tejfölt pici vízzel kikeverjük és a masszához tesszük. Összefőzzük. Közben kifőzzük a spagettit, lecsorgatjuk. A vajban még forrón átforgatjuk. A vadas szósszal tálaljuk.
Paradicsomos lencse 1
A lencsét beáztatjuk egy éjszakára.
Olajat megforrósítjuk, rátesszük a lencsét, 1-2 gerezd áttört fokhagymát, sót, borsikafűvet, paradicsompürét, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Végén oregánoval ízesítjük.
Paradicsomos lencse 2
Hozzávalók:
20 dkg lencse,
10 dkg gomba (aprófejű csiperke),
4 evőkanál extra szűz olívaolaj,
2 szál sárgarépa,
6 gerezd fokhagyma,
1 fej vöröshagyma,
1 teáskanál darált köménymag,
1 teáskanál őrölt gyömbér,
5-6 levél friss zsálya, darált bors, só
2dl paradicsomszósz
Elkészítése:
Előző nap áztassuk be a megmosott és kiválogatott lencsét hideg vízbe.Csorgassuk az olívaolajat egy lábasban, tegyük hozzá az összevágott vöröshagymát és a fokhagymát. Pároljuk pár percig, míg puha nem lesz, utána öntsük rá a beáztatott lencsét.Tegyük hozzá a felkarikázott sárgarépát, a gombát és öntsünk alá fél pohár vizet. Fűszerezzük darált borssal, köménymaggal, őrölt gyömbérrel és zsályalevelekkel.Ha a lencseszemek kezdenek puhulni, tegyük hozzá a paradicsomszószt, majd fedő nélkül pároljuk még további 10-15 percig.
Töltött paprika
25 dkg rizs
5 dkg szójagranulátum
2 evőkanál darált dió
1 közepes fej vöröshagyma
2 kávéskanál majoránna
2 evőkanál házi Vegeta-pótló
1 fej fokhagyma
2 tojás
kb.l,5 dl olaj
A rizst a szokott módon megfőzzük: 1 bögre rizshez 2,5 bögre vizet veszünk, a forrásban lévő vízbe öntjük a rizst, 1 kávéskanál majoránnával és 1 kávéskanál házi Vegeta-pótlóval, kevés olajjal. Közben a szóját 2 kávéskanál házi Vegeta
pótlóval, kevés vízzel (kb. 1 dl) keverés közben melegítjük egy-két percig. Ezután .hozzáadjuk a darált diót, majoránnát, a reszelt vagy apróra vágott vöröshagymát, 2 tojást, ízlés szerint még fűszereket. Késhegynyi piros paprikát is tehetünk hozzá. Az egészet összekeverjük, kevés olajon darabosra sütjük, ezután összekeverjük a lazára kavart rizzsel. Megtöltjük a paprikákat, és beolajozott tepsibe helyezzük. Fokhagymagerezdeket teszünk közéjük, és pár csepp olajat is minden paprika tetejére. Rózsaszínűre sütjük. Szükség esetén sózhatjuk.
Babpörkölt
A megmosott, beáztatott babot egy kevés vízben majdnem puhára főzzük. A hagymát megtisztítjuk, a paprikát kicsumázzuk. A paradicsom szárát kimetsszük, és a szemeket meg is hámozzuk. A hagymát félbevágva fölszeleteljük, a paprikát karikákra vágjuk. Az olajban megpirítjuk a hagymát, a zöldpaprikát meg a paradicsomot hozzáadjuk, megsózzuk és az egészet a babbal együtt összefőzzük. Tálalhatjuk főtt tojással, de önmagában is finom. Pizzára kenve párolt karfiollal és sárgarépával, valamint sajttal megszórva, jól átsütve fenséges ízű.
Gombagulyás
Hozzávalók:
1kg gomba
1fej hagyma
2db sárgarépa
1db fehérrépa
5db burgonya
Olaj, pirospaprika, őrölt kömény, só
Elkészítés:
Az olajon üvegesre pároljuk a felkockázott hagymát, majd beletesszük a karikákra vágott répát és petrezselyemgyökeret, pici vizet öntünk rá, és lefedve addig főzzük, amíg a zöldségek félig megpuhulnak. Ekkor beleszórjuk a felszeletelt gombát, megszórjuk pirospaprikával, csipetnyi őrölt köménnyel, megsózzuk, és addig pároljuk, amíg a leve el nem fő. Hozzáadjuk a kis kockákra vágott krumplit, felöntjük vízzel. Ha a krumpli megfőtt, tálalhatjuk.
(Szaggathatunk bele csipetkét is.)