Fánk házilag

50 dkg liszt

3 dkg élesztő,

1 csomag vaníliás cukor,

2 evőkanál cukor,

2 db. nagyobb tojássárgája,

5 dkg olvasztott vaj vagy margarin,

kicsi só,

kb. 4-5 dl langyos tej,

 Az élesztőt felfuttatjuk és a többi hozzávalóval jól kidolgozzuk. (dagasztógéppel dagasztjuk) Puha lágy tésztát kapunk. Másfélszeresére kelesztjük (1-vagy másfél-óra). Jól lisztezett deszkára borítjuk, 1 ujjnyi vastagra nyújtjuk. Fánk szaggatóval kiszaggatjuk, a deszkán letakarva 20-percig kelesztjük. Magasabb falú sütőben (lábasban)közepes forró bő olajban sütjük. Előszőr a deszkán levő fánk felső részét sütjük fedő alatt, majd fordítás után fedő nélkül. Kb. 24 db. fánk lesz belőle.

 Töltőpisztoj vagy fecskendő segítségével a fánk oldalát megszúrjuk és befecskendezzük a lekvárt vagy pudingot. Porcukorral behintjük. 

Címkék: Sütemények