kimchi  koreai káposztasaláta
2024. március 19. írta: nemarika

kimchi koreai káposztasaláta

Hozzávalók:

·         2 fej kínai kel

·         6 dkg durva szemű só

A kínai kelt nagy darabokra szelem és besózom. Jól összekeverem és állni hagyom 1-órát, hogy a sótól összeessen a kínai kel.

 Zöldségek: Hozzávalók:

·         1 nagy db sárgarépa

·         1 db jégcsapretek

·         5 szál újhagyma vagy (snidling 1 marok)

Fokhagymás keverék

·         2 evőkanál rizsliszt  

·         2,5 dl víz vagy (zöldségleveslé) 

·         2 evőkanál szójaszósz

·         6 gerezd fokhagyma 

·         1 közepes vöröshagyma

·         nagyobb diónyi gyömbér

       1 evőkanál cukor (elhagyandó)

A rizslisztet a vízzel (vagy zőldségleves lével) megfőzőm (sűrű szósz lesz), a fokhagymával, a cukorral, a nagyobb darabokra vágott vöröshagymával és gyömbérrel összemixelem. Ehhez a legjobb egy magas edény és a botmixer.

 1 csapott evőkanál őrölt piros paprik

 1 teáskanál enyhén csípős chili őrölt paprika

Őrölt piros paprika helyett a kimchi receptekben különböző csípősségű chili és paprika pelyheket használnak. Mivel nem akartam nagyon csípős kimchit, ezért 1 kávéskanál őrölt chili paprikát használtam.

A rizses-fokhagymás-gyömbéres szószhoz kevertem a paprikákat és a szószt állni hagytam.

 2 nagy sárgarépa 

1 jégcsapretek  

snidling (3-4 szál újhagyma)

 Vékony csíkokra vágtam a répát és a jégcsapretket. A snidlinget apróra vágtam. 

Kimchi összeálítása

A kínai kel sózása-sós fürdője akkor érte el a kívánt hatást, amikor a vastag levélerek ruganyosakká válnak.

Első lépésben lemosom a sót. Kb. háromszor mosom le a kínai kelt bőséges vízfürdőben. Érdemes kóstolni. Ropogós, enyhén sós, enyhén édes ilyenkor a kínai kel.

Egy nagy keverőtálba öntöm a sóból megmosott kínai kelt, a feldarabolt sárgarépát, jégcsapretket, sndilinget és a fűszeres szószt.

Gumikesztyűt húzok és alaposan összeforgatom a hozzávalókat.

A friss kimchi-t üvegekbe töltöm, alaposan megnyomkodom, az üvegeket lazán lezárom. 

Az egy üveggel a konyhapultra teszem 36 óra múlva kész a kimchi. Az üveget egy tálcára teszem, mivel erjed kifuthat a leve.  Nyári melegben 24 óra is elég az erjedéshez. Ezután a kimchit hűtőbe teszem és tiszta villával mindig annyit veszek ki belőle, amennyi éppen kell. A maradékot mindig megnyomkodom, hogy a fűszeres lé ellepje.

A többi üveg kimcsi egyenesen a hűtőbe kerül, ott fermentálódik lassan.

A kimchi erjedésének két jele van. Az első az illata, ami káposztás, fűszeres, a másik a buborékok. Amikor lenyomkodom a kimchi tetejét, bugyborékol. A kész kimcsiben a fűszeres szószból folyékony szósz lesz.

Hűtőben a kimchi hetekig eltartható.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://111-vegetarianus.blog.hu/api/trackback/id/tr118336279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása