Saláták
2022. november 25. írta: nemarika

Saláták

Mandulás-brokkolis saláta

Hozzávalók: 20 dkg tészta, 30 dkg mirelit brokkoli, 1 fej vöröshagyma, 8 dkg gouda sajt, 3 ek. margarin, 4 ek. liszt, 4 dl zöldség-erőleves, 1,2 dl tejszín, 5 dkg sós mandula, só, petrezselyem.

A mirelit brokkolit forrásban levő, sós vízben kb. 12 percig főzzük. A tésztát sós vízben kifőzzük. A margarinon üvegesre pároljuk a felkockázott hagymát, meghintjük a liszttel és megpirítjuk. Felöntjük a tejszínnel és a levessel, majd gyakori kevergetés mellett kb. 3 percig főzzük. Sózzuk, belekeverjük a reszelt sajtot és felolvasztjuk. A lecsöpögtetett tésztát és a brokkolit margarinnal kikent tálba halmozzuk. Leöntjük a sajtmártással és meghintjük a darabokra vágott sós mandulával. Előmelegített sütőben 20 percig sütjük.

 Rokfortos salátagöngyöleg

Hozzávalók: 1 kis fej saláta, 1 kicsi kígyóuborka, 15 dkg reszelt rokfort, 5 dkg margarin, 2 csokor snidling, 4 gerezd fokhagyma, cukor, fehér bors

A salátát leveleire szedjük, megmossuk, megszárítjuk. A kis leveleket apróra vágjuk. Az uborkát megmossuk, és héjastól lereszeljük. A puha margarint a borssal, cukorral, zúzott fokhagymával habosra keverjük, majd összedolgozzuk a reszelt rokforttal és az uborkareszelékkel. Végül hozzáadjuk az apró salátát. A salátaleveleket a sajtos krémmel egyenként megkenjük, majd felcsavarjuk. 1 órára behűtjük.

 Vegyes csicsókasaláta

Hozzávalók: 3 db csicsóka, 1 db zellergumó, 3 db sárgarépa, 1 db kisebb karalábé, ízlés szerint citromlé, só, méz, kefir, fokhagyma, esetleg apróra vágott póréhagyma

A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk, lereszeljük vagy csíkokra vágjuk. Összekeverjük a hozzávalókat, és tálaljuk.

 Bózsva saláta

Hozzávalók: 30 dkg fejes káposzta, 4 db zöldpaprika, 1 nagy sárgarépa, 1 db uborka, 2 fej vöröshagyma, citromlé, só, méz, víz

A káposztát vékony csíkokra, a paprikát és az uborkát karikákra vágjuk, a sárgarépát lereszeljük, a hagymát vékony szeletkékre vagdossuk. Mindezt besózzuk, állni hagyjuk. Elkészítjük a saláta levét és beletesszük a hozzávalókat. Rövid állás után tálaljuk.

 Tésztasaláta

Hozzávalók: 50 dkg tészta, 1 csomó retek, 1 fej saláta, 3 dl joghurt, 4 ek. napraforgómag, 1 gerezd fokhagyma, 2 ek. olívaolaj, só.

A tésztát bő, sós vízben kifőzzük. A megtisztított retket megmossuk, cikkekre vágjuk. A saláta leveleit nagyobb darabokra tépjük. A leöblített és lecsöpögtetett tésztát összekeverjük a salátával és a retekkel. A joghurtot kikeverjük az olajjal, fokhagymával és a durván vágott napraforgómaggal, majd a tésztasalátára öntve egy órát érleljük.

 Zöldhagyma saláta

Hozzávalók: 2 csokor zöldhagyma zöldjével együtt, 10 dkg párolt rizs, 4 dl kefir, 2 ek. olaj, 1 ek. mustár, 1 citrom leve, 1 mk. porcukor, késhegynyi szerecsendió, só, fehér bors.

Az olajat, a mustárt, a citromlevet, a porcukrot, a szerecsendiót, a sót és borsot egynemű öntetté keverjük, majd a kefirrel is összekeverjük. A zöldhagymát megtisztítjuk és a zöldjével együtt vékony karikákra vágjuk.
A mártást, a párolt rizst és a hagymát összekeverjük, és a hűtőben lehűtjük.

 Bolgár saláta

Hozzávalók: 1 db kígyóuborka, 4-5 gerezd fokhagyma lereszelve, kapor, 4 dl kefir, só, víz, kis méz.

A kígyóuborkát kettőbe, majd csíkokra és kockákra vágjuk. Kefirrel, kevés vízzel, fokhagymával és sóval összekeverjük. Lehet még friss, apróra vágott kaporral is ízesíteni.

 Krumpli saláta

Hozzávalók: 1kg krumpli, 3 fej vöröshagyma, citromlé

Elkészítés:
Citromlével, cukorral és sóval ízlés szerinti salátalevet készítünk. A krumplit héjában megfőzzük, megpucoljuk és karikákra vágjuk. Vékony karikákra vágjuk a megpucolt hagymát is. Egy mély tálba lerakunk egy sor krumplit, majd egy sor hagymát, aztán megint krumplit. A rétegezést addig ismételjük, amíg a hozzávalók el nem fogynak. Végül ráöntjük a salátalevet.
Néhány óra hűtés után fogyasztható.

 Kovászos uborka télire

 
·          Jó, ha 2-3 literes üvegekbe rakjuk.
·          Kb 1kg kovászoláshoz (lehetőleg kicsi uborka)
·          Kapor, felmagzott kapor is jó
·          2-3-4 gerezd fokhagyma, ízlés szerint
·          kb. 1/2 sárgarépa méretű torma
·          asztali só, minden liter vízbe 1 ek.
·          forralt víz
 
1.               Berakodjuk az üvegbe az uborkákat (NEM vágjuk le a végét, és NEM szurkáljuk meg).
2.               A megpucolt fokhagymát, tormát és kaprot az uborka tetejére rakjuk.
3.               Kimérünk 2 liter vizet, felforraljuk. Amikor felforrt, belerakunk 2 enyhén púpozott evőkanál sót.
4.               Ha a víz langyosra hűlt, rátöltjük az uborkára, hogy ellepje a kaporral együtt.
5.               Légmentesen lezárjuk az üveget, amennyiben befőttes üveggel dolgozunk, lezárás után állítsuk az üvegeket fejjel lefelé legalább 2-3 napra, de akár 1 hétre is lehet. A lényeg, hogy így kiderül, hogy jól zár-e a kupakunk.
Kb. 2-3 hét múlva meg fog zavarosodni, és leülepszik. Ha ilyen, akkor jó. NEM romlott meg!
6.               Felnyitásnál vigyázzunk, mert az üvegben túlnyomás uralkodik. Literes üvegnél csak szisszenni fog egyet, az 5 literes üvegnél nagyon óvatosan nyissuk ki (mintha felrázott kólával lenne dolgunk), össze-vissza spriccelhet mindent és mindenkit.
7.               Felnyitás után saját levében még vagy 2 hétig eltartható.
 Tárolás
Nem kell napra tenni rögtön mehet a polcra.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://111-vegetarianus.blog.hu/api/trackback/id/tr117987184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása