Hozzávalók:
· 2 fej kínai kel
· 6 dkg durva szemű só
A kínai kelt nagy darabokra szelem és besózom. Jól összekeverem és állni hagyom 1-órát, hogy a sótól összeessen a kínai kel.
· 1 nagy db sárgarépa
· 1 db jégcsapretek
· 5 szál újhagyma vagy (snidling 1 marok)
Fokhagymás keverék
· 2 evőkanál rizsliszt
· 2,5 dl víz vagy (zöldségleveslé)
· 2 evőkanál szójaszósz
· 6 gerezd fokhagyma
· 1 közepes vöröshagyma
· nagyobb diónyi gyömbér
1 evőkanál cukor (elhagyandó)
A rizslisztet a vízzel (vagy zőldségleves lével) megfőzőm (sűrű szósz lesz), a fokhagymával, a cukorral, a nagyobb darabokra vágott vöröshagymával és gyömbérrel összemixelem. Ehhez a legjobb egy magas edény és a botmixer.
1 csapott evőkanál őrölt piros paprik
1 teáskanál enyhén csípős chili őrölt paprika
Őrölt piros paprika helyett a kimchi receptekben különböző csípősségű chili és paprika pelyheket használnak. Mivel nem akartam nagyon csípős kimchit, ezért 1 kávéskanál őrölt chili paprikát használtam.
A rizses-fokhagymás-gyömbéres szószhoz kevertem a paprikákat és a szószt állni hagytam.
2 nagy sárgarépa
1 jégcsapretek
snidling (3-4 szál újhagyma)
Vékony csíkokra vágtam a répát és a jégcsapretket. A snidlinget apróra vágtam.
Kimchi összeálítása
A kínai kel sózása-sós fürdője akkor érte el a kívánt hatást, amikor a vastag levélerek ruganyosakká válnak.
Első lépésben lemosom a sót. Kb. háromszor mosom le a kínai kelt bőséges vízfürdőben. Érdemes kóstolni. Ropogós, enyhén sós, enyhén édes ilyenkor a kínai kel.
Egy nagy keverőtálba öntöm a sóból megmosott kínai kelt, a feldarabolt sárgarépát, jégcsapretket, sndilinget és a fűszeres szószt.
Gumikesztyűt húzok és alaposan összeforgatom a hozzávalókat.
A friss kimchi-t üvegekbe töltöm, alaposan megnyomkodom, az üvegeket lazán lezárom.
Az egy üveggel a konyhapultra teszem 36 óra múlva kész a kimchi. Az üveget egy tálcára teszem, mivel erjed kifuthat a leve. Nyári melegben 24 óra is elég az erjedéshez. Ezután a kimchit hűtőbe teszem és tiszta villával mindig annyit veszek ki belőle, amennyi éppen kell. A maradékot mindig megnyomkodom, hogy a fűszeres lé ellepje.
A többi üveg kimcsi egyenesen a hűtőbe kerül, ott fermentálódik lassan.
A kimchi erjedésének két jele van. Az első az illata, ami káposztás, fűszeres, a másik a buborékok. Amikor lenyomkodom a kimchi tetejét, bugyborékol. A kész kimcsiben a fűszeres szószból folyékony szósz lesz.
Hűtőben a kimchi hetekig eltartható.