10 dkg fodros kel
kisebb maréknyi petrezselyem, apróra vágva
1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
20 dkg zabpehely
3 szikkadt zsemle (ásztazva)
2 evőkanál zsemlemorzsa
só,1 kk kurkuma,
olaj a sütéshez
A fodros kel leveleit megszabadítjuk a vastag száruktól, és felaprítjuk. A petrezselymet és a hagymát apróra vágjuk, a fokhagymát pedig átmyomjuk egy fokhagymanyomón. A hozzávalókat egy nagy keverőtálban összekeverjük, majd kézzel féltenyérnyi nagyságú pogácsákat formázunk.
Diófasírt
Lencsefasirt
1 csésze rizs, 1 csésze lencse, 1 db. hagyma, 1 kk. majoránna, 1 kk. paprika, 1 kk. curry fűszerkeverék, 3-4 db babérlevél, olaj, só
Főzzük meg a rizst a curryvel. Főzzük meg a lencsét is a többi fűszerrel, adjuk hozzá a dinsztelt hagymát és törjük pépessé az egészet. Keverjük össze a rizzsel, formáljunk golyókat.
Zöldségfasírt
3 db sárgarépa
2 db petrezselyemgyökér és zöldje
Fél karalábé
2 db burgonya
1 kisebb zeller
2 tk. áztatott lenmag
2 fej vöröshagyma
4 db zsemle
borsikafű,
majoránna,
pirospaprika,
zsemlemorzsa,
olaj,
víz,
só
Sós vízben megfőzzük a hámozott, darabolt zöldséget. Leöntjük a levét és botmixerrel vagy villával széttörjük. Megpároljuk az apróra vágott hagymát. Egy tálban összekeverjük a zöldségeket, az áztatott, de kinyomkodott zsemléket, a hagymát, fűszereket, lenmagot. Fasírtpogácsákat készítünk. Jól beleforgatjuk a zsemlemorzsába, majd kiolajozott tepsibe téve kisütjük.
Zabpehely fasírt
- 15 dkg zabpehely,
- maradék főtt burgonya,
- kevés reszelt sárgarépa,
- szeletelt hagyma,
- reszelt fokhagyma,
- 1 szelet száraz kenyér,
- zöldséglevél
-
só
A zabpelyhet kevés meleg vízben fél óráig áztatjuk. Ha maradt rajta víz, leöntjük, és hozzáadjuk az összetört burgonyát, az áztatott kenyeret és a többi fűszert. Olajos kézzel fasírtokat formázunk, amit kissé ellapítunk. Tepsibe rakjuk és megsütjük.
Zöldségfasírt II.
1kg mexikói zöldségkeverék
30 dkg zabpehely
Kb. 5-6 szelet száraz barna kenyér (megáztatva)
2 ek. Lenmag (darálva)
2 fej vöröshagyma (aprítva)
3-4 gerezd fokhagyma (aprítva)
Pirospaprika
Borsikafű
Majoránna
víz
Só
Olaj
Az anyagokat egy tálba összedolgozzuk, kb fél órát állni hagyjuk, hogy az anyagok összeérjenek. Fasírtpogácsákat készítünk. Jól beleforgatjuk zsemlemorzsába, majd kiolajozott tepsibe téve kisütjük.
Villanytűzhelyen 200 –fokon, fél óra alatt kész. Ha megsült olajjal bekenjük a tetejét.
Ez a mennyiség 50 db fasírtpogácsának elegendő.