Kovászos uborka krémleves
2022. november 23. írta: nemarika

Kovászos uborka krémleves

6 db kovászos uborka

1 db. zöldségleves kocka

ízlés szerint kapor

1 db közepes hagyma

3-4 gerezd fokhagyma

Olaj

napraforgómag darálva 1-2 evőkanál

2 közepes krumpli 

só, zöldség zöldje apróra vágva

Olajon megdincteljük a hagymát, felengedjük az uborka levével, beletesszük a kockára vágott krumplit, kaprot, leveskockát, fokhagymát, a felkockázott kovászolt uborkát. Mikor megfőt kevés vízzel elkeverjük a darált napraforgómagot és bele öntjük a levesbe. Mikor felforrt levesszük a tűzhelyről és botmixerre összeturmixoljuk. Apróra vágott zöldség zöldjét keverünk bele. Sűrű krémes levest kapunk.

 Nagyon finom hidegen, melegen.

Levesek

 Brokkolikrémleves

Hozzávalók: 40 dkg brokkoli, 1 1/2 cs. főtt sárgarépa, 1 1/4 cs. főtt burgonya,
1 közepes fej vöröshagyma, 1/2 cs. kesudió, 1 1/3 tk. só, 3 1/4 cs. víz

Daraboljuk fel a brokkolit, gőzben pároljuk meg, és tegyük félre. Turmixoljuk össze a kesudiót 1/2 cs. vízzel, majd tegyük hozzá a sárgarépát, a burgonyát, a vöröshagymát, és a maradék vízzel turmixoljuk össze. Öntsük egy főzőedénybe, forrósítsuk fel, és keverjük hozzá a brokkolit.

Megjegyzés:
- A brokkolit helyettesíthetjük karfiollal vagy zellerrel.
- Csökkentsük a kesudió mennyiségét 1/4 csészére, és hagyjuk ki a brokkolit. Így elkészítve
szószként tálalhatjuk tésztára, barnarizsre, burgonyára vagy zöldségfélékre.
- A kesudiót helyettesíthetjük napraforgómaggal.

  Hagymakrémleves

Hozzávalók: 4 nagy fej vöröshagyma, 1 cs. vágott burgonya, 1 cs. vegitejföl, 1/2 tk. oregánó, 1/2 tk. bazsalikom, 1 1/2 tk. só, 5 cs. víz.

Pároljuk puhára a zöldségféléket az ízesítőkel együtt, majd turmixoljuk krémes állagúra a vegitejföl hozzáadásával. Pirított kenyérkockával tálaljuk.

 Lencseleves

Hozzávalók: 1 1/2cs. lencse, 1 1/2cs. vágott sárgarépa, 1/2cs. vágott burgonya, 1/4cs. vágott zeller, 1 kis fej szeletelt káposzta, 1 közepes fej vöröshagyma, 8 cs. víz, ízlés szerint babérlevél.

Tegyük az összetevőket egy nagyobb méretű főzőedénybe, és közepes lángon főzzük készre.

 Kukoricaleves

Hozzávalók: 2 cs. konzerv kukorica, 1/2 cs. zöldborsó, 1/2 cs. vágott sárgarépa, 1 cs vágott burgonya, 1/2 cs. vágott vöröshagyma, 2 tk. kukoricakeményítő, 1 1/2 tk. só, 4 cs. víz.

Pároljuk meg 1 cs. vízben a burgonyát, a sárgarépát és a vöröshagymát. Amikor félig megpuhult, tegyük bele a zöldborsót és a sót. A kukoricát 1 cs. vízzel turmixoljuk krémes állagúra, és öntsük a megpárolt zöldkeverékhez.
A maradék vízben oldjuk fel a kukoricakeményítőt, majd keverés mellett adjuk a zöldséghez, és főzzük addig, amíg besűrűsödik.

Kukorica krémleves (finom)

Hozzávalók:
½ csésze  kukoricaliszt (kevés vízben elkeverjük)
1 fej vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
 petrezselyem
2-3 evőkanál szójatejpor, vagy vegitejföl
 só, vegamix
borsikafű (száraz)

Kevés olajos vízben a kockára vágott vöröshagymát üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a kukoricaliszt masszát, felengedjük kb. 1-1,5 liter vízzel (sűrű levest kapjunk), sózzuk, borsikafűvet belemorzsoljuk és fokhagymát fokhagyma nyomóba beletesszük, és úgy rakjuk a  bele levesbe. A petrezselymet összevágjuk és azt is hozzáadjuk. Pár percig forraljuk, majd  hozzáöntjük a vegitejfölt, (vagy kevés vízzel elkevert szójatejport) és összeforraljuk.  
Pirított kenyérkockákkal tálaljuk, és maradék petrezselyemmel díszítjük. (el is hagyható)

Sütőtök-krémleves

 Hozzávalók:
két kisebb vagy egy nagy sütőtök 2 - 3 burgonya fél szár póréhagyma mentalevél petrezselyemzöld korianderzöld egy narancs vékonyra szelt héja és leve só, bors snidling (tálaláshoz) húslé- vagy zöldség (tejszín)
Elkészítése:
A tököt meghámozzuk, a magját eltávolítjuk. A pórét kevés olajon kicsit átpároljuk, majd a kockára vágott tököt és burgonyát hozzáadjuk, a mentalevéllel, korianderrel, a petrezselyemmel, a narancs héjával, sóval, borssal megfűszerezzük és annyi húslevet (zöldség is jó!) öntünk rá, amennyi ellepi. Amikor megpuhult a narancs héját kivesszük, a többit összeturmixoljuk, ízesítjük a narancs levével és ha kell, utána ízesítünk. Fontos, hogy jó sűrű legyen! Ha szeretjük adhatunk hozzá még tejszínt is. Tálaláskor snidlinggel díszítjük. Hidegen, melegen is fogyasztható.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://111-vegetarianus.blog.hu/api/trackback/id/tr7617985872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása