Hozzávalók:
1 nagyobb padlizsán
3 db paradicsom
2 db vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
fél deci olaj
só, bors tetszés szerint
Elkészítés: Apró kockákra kell vágni a vöröshagymát, majd megfuttatni az olajon. A padlizsánt kis darabokra felaprítva lassú tűzön kell fedő alatt párolni, közben hozzáadni a sót és borsot, valamint a megtört fokhagymát. Szükséges már ekkor is néhány alkalommal kevergetni. A padlizsán lassan megpuhul. Akkor kell hozzáadni a felaprózott paradicsomot, mikor a levét elfőtte. Ha a paradicsom leve is elfő, fedő nélkül ’sütni’ kell még egy kis ideig. Amikor elkészült, zúzzuk pépesre a krémet, utána hagyjuk kihűlni. Turmixgépben még pépesebb a zakuszka, érdemes tehát a konyhai robotgépet használni.
Sokan kevernek a már majdnem kész előételhez majonézt, illetve nem főzik, hanem héjában sütik a padlizsánt, és utána folytatják a főzést és keverést.