Érezd jól Magad, kellemes kikapcsolódást kívánok! Térj vissza máskor is!

Vegetáriánus és vega ételek

Fokhagyma, méz, szegfűszeg

Miért érdemes ezt a három összetevőt kombinálni?

·         Fokhagyma: természetes antibiotikum, amely allicint tartalmaz – ez az anyag antibakteriális, vírusölő és gombaellenes hatású.

·         Szegfűszeg: gazdag eugenolban, ami erős antioxidáns, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatással bír.

·         Méz: főként a nyers méz tele van enzimekkel, vitaminokkal és ásványi anyagokkal; támogatja az immunrendszert és nyugtatja a nyálkahártyákat.

1. Erősíti az immunrendszert

·        A fokhagyma allicint tartalmaz, amely erőteljes antibakteriális és vírusellenes hatással bír.

·        A méz természetes antibakteriális szer, amely enyhíti a torokirritációt.

·        A szegfűszeg eugenolt tartalmaz, amely gombaölő és antibakteriális tulajdonságú.

 

2. Támogatja az emésztést

·        Segíthet csökkenteni a puffadást, a gyomorégést és a gázképződést.

·        A szegfűszeg serkenti az emésztőenzimek működését, míg a fokhagyma jótékony hatással van a bélrendszerre.

 

3. Enyhíti a megfázásos tüneteket és a köhögést

·        Természetes köptetőként hat, tisztítja az orrjáratokat és csillapítja a köhögést.

4. Jót tesz a szívnek

·        A fokhagyma hozzájárulhat a koleszterinszint és a vérnyomás csökkentéséhez.

·        A méz antioxidánsokat tartalmaz, amelyek támogathatják a szív- és érrendszer egészségét.

 

5. Természetes energiát ad

·        A mézben található természetes cukrok gyors energialöketet biztosítanak.

·        A fokhagyma és a szegfűszeg hozzájárulhatnak az állóképesség és vitalitás fenntartásához.

 

 Belsőleg fogyasztható fokhagyma és szegfűszeg gyógytea

A belsőleges támogatás elengedhetetlen a tartós eredmények eléréséhez. Ez a tea belülről segíti a szervezetet a gyulladások leküzdésében és a méregtelenítésben.

·  Hozzávalók:

·         2 gerezd zúzott fokhagyma

·         4-5 szem egész szegfűszeg

·         2 csésze víz

·         1 teáskanál méz (elhagyható, ízlés szerint)

·  Elkészítés:

1.     Forralja fel a vizet.

2.     Adja hozzá a zúzott fokhagymát és a szegfűszeget.

3.     Lassú tűzön főzze további 10 percig.

4.     Szűrje le, ízlés szerint édesítse mézzel, és melegen fogyassza.

·  Fogyasztási javaslat:

·         Reggel, éhgyomorra fogyasztva serkenti az anyagcserét és a keringést, valamint támogatja a méregtelenítő folyamatokat.

·         Este, lefekvés előtt fogyasztva segítheti az éjszakai regenerációt és csökkentheti a reggeli ízületi merevséget. A gyógytea rendszeres fogyasztása hozzájárulhat az általános közérzet javulásához.

Ezeknek a természetes gyógymódoknak a rendszeres alkalmazása mellett számos pozitív változás tapasztalható. Csökkenhetnek az ízületi fájdalmak és az izomgörcsök, enyhülhetnek a reumatikus és artritiszes tünetek. Javulhat az ízületek rugalmassága és mozgékonysága, valamint a végtagok vérellátása, ami különösen visszerek esetén hozhat enyhülést. Sokan számolnak be a gyulladásos folyamatok mérséklődéséről és az oxidatív stressz csökkenéséről, ami általános közérzet javulásához és pihentetőbb alváshoz vezethet.

Fontos hangsúlyozni, hogy a kúra sikerének kulcsa a következetesség. A legjobb eredmények érdekében érdemes mind a masszázsolajat, mind a gyógyteát rendszeresen, kúraszerűen alkalmazni. Emellett ajánlott az egészséges életmód fenntartása, beleértve a kiegyensúlyozott táplálkozást, az enyhe testmozgást, nyújtást és a megfelelő folyadékbevitelt, amelyek tovább fokozhatják a természetes gyógymódok hatékonyságát.

 

A fokhagyma és a szegfűszeg nem csupán a konyhaművészet alapkövei, hanem értékes szövetségeseink lehetnek az egészségmegőrzésben. Érdemes kipróbálni ezt a természetes alternatívát néhány héten keresztül, és megtapasztalni jótékony hatásait.

  Masszázsolajhoz

Hozzávalók:

·        5 gerezd zúzott fokhagyma

·        1 teáskanál egész szegfűszeg (vagy ½ teáskanál őrölt szegfűszeg)

·        ½ csésze minőségi  olívaolaj vagy kókuszolaj

Elkészítés a masszázsolajat

1.    Melegítse fel az olajat egy kis edényben alacsony hőfokon. Fontos, hogy ne forrjon fel!

2.    Adja hozzá a zúzott fokhagymát és a szegfűszeget.

3.    Lassú tűzön párolja körülbelül 10 percig, hogy a hatóanyagok kioldódjanak az olajba.

4.    Hagyja teljesen kihűlni, majd szűrje le egy tiszta, jól záródó üvegbe.

Alkalmazás: Naponta kétszer gyengéden masszírozza be az érintett területeket (lábak, térd, boka, visszeres részek). A masszázsolaj rendszeres használata enyhítheti a fájdalmat és javíthatja a mobilitást.

Fokhagyma, méz, citrom együttes hatása

A méz, fokhagyma és citrom kombinációja egy igazi természetes csodaszer, amely nemcsak az immunrendszert támogatja, hanem számos egyéb jótékony hatással is bír. Rendszeres fogyasztásával hozzájárulhatunk egészségünk megőrzéséhez, és természetes módon védhetjük meg szervezetünket a betegségekkel szemben.

Hozzávalók:

3 nagy fej fokhagyma

5 citrom (bio)

10 evőkanál méz

Elkészítés:

A fokhagymát tisztítsuk.

A citromot mossuk meg és szeleteljük fel.

Tegyük az összetevőket a turmixtartályba, majd öntsük rá a mézet, és turmixoljuk össze.

Töltsük a masszát üvegekbe, és tegyük a hűtőbe.

Napi 1-2 teáskanálnyi mennyiséget fogyasszunk éhgyomorra.(míg el nem fogy az elkészített mennyiség) Szedjük 3 – hétig, és tartsunk 2 - hét szünetet, és utána újra kezdhetjük a kúrát.

Hatása:

Immunrendszer erősítése, Gyulladáscsökkentő, Antibakteriális és gombaellenes hatás, Köhögéscsillapító és torokfájdalom enyhítő, Szív- és érrendszer egészség, Érelmeszesedés ellen.

Zabpelyhes fehérjés sütemény

Összetevők:

  • zabpehely
  • kukorica tejpor, vagy fehérje por tetszés szerinti ízben
  • zsírszegény túró
  • joghurt
  • tetszőlegesen: diófélék, magvak, gyümölcsök
  • édesítőszer
  • kevés tej vagy víz

Elkészítés:

Egy nagy tálban keverd össze az összes összetevőt, amit összeválogattál. Ha túl sűrű, vízzel vagy tejjel, esetleg joghurttal lazíts rajta. Öntsd bele a keveréket egy sütőtálba vagy sütőpapírral bélelt jénaiba, majd tedd előmelegített sütőbe 30-40 percre. Időnként ellenőrizd, hogy ne égjen meg a teteje, de amikor már barnulni kezd, akkor jó. Mivel nem tartalmaz tojást, így akár nyersen is fogyasztható, vagy félig sütve, nem kell félni attól, hogy nem sült meg jól.

Címkék: zabkása

Gyümölcsös tofus zabpehely

Összetevők:

  • zabpehely
  • tetszőleges gyümölcs (alma, banán, szeder, málna, eper, vagy amit szeretsz
  • natúr tofu
  • kevés víz, vagy növényi tej

Elkészítés:

Tegyél egy tálba tetszőleges mennyiségű zabpelyhet, majd öntsd fel annyi vízzel, vagy növényi tejjel, amennyi ellepi. Ha puhán szereted inkább a zabpelyhet, akkor hagyd kicsit ázni a vízben. Keverd össze villával megtört tofuval, igény szerint édesítővel, majd vagdosd vagy dobd bele a gyümölcsöket. Ha szereted a fahéjat, mehet a tetejére.

Banános-epres zöld smoothie (turmix)

Összetevők:

  • 1 maroknyi spenót
  • 1 maroknyi kelkáposzta
  • 1 csésze víz
  • 1 banán
  • 5 fagyasztott eper

Elkészítés:

Tedd a zöldeket és a vizet egy turmixgépbe. Alacsony-közepes fokozaton turmixold, amíg a zöldek teljesen folyékony állagúak lesznek kb. 1 percig. Eleinte úgy tűnhet, hogy nem akarnak keveredni a zöld levelek, de idővel fognak. Tedd hozzá a gyümölcsöket és keverd tovább, amíg teljesen sima turmixot kapsz! Ha túl sűrű, adj hozzá még vizet!

Szezámmagos rúd (vegán)

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg növényi margarin
  • 1 teáskanál só (ízlés szerint)
  • 1 teáskanál őrölt köménymag
  • 1 pohár vegatejföl
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna

A lisztbe elmorzsoljuk a margarinnal, és a többi hozzávalókat beletesszük. Jól összedolgozzunk, ha nem áll össze kevés vizet (1-2 kanál) teszünk hozzá. 2 vagy 3 bucit formálunk belőle, hogy könnyen kitudjuk vékonyra nyújtani a deszkán, majd egy 10-percet pihentetjük. Ezután fél cm vékonyra kinyújtjuk, majd vízzel bekenjük, rászórjuk a szezámmagot, majd a sodrófával enyhén belenyomjuk a tésztába a magot és derelyevágóval csikókra felvágjuk. Sütő papírral kibélelt tepsibe rakjuk. Előmelegített sütőben180-fokon 10-perc alatt sütjük, míg az alja enyhén megpirul. Sokáig eltartható.

A LISZTES STERC: AZ ELFELEJTETT ÉTEL

Hozzávalók:
1 kg liszt, 2 teáskanál só, 15 dkg növényi olaj,(sertészsír).
A tálaláshoz ízlés szerint lekvár, tejföl, aludttej, mazsola, porcukor, ha valaki az édesebb ízeket szereti, de mi csak fejes salátával ettük, van, aki uborkával, de piríthatunk rá hagymát is.
A lisztet lábosba öntjük, és szárazon, lassú tűzön, folytonosan kevergetve felforrósítjuk.
Amikor már kicsit kezd barnulni, felöntjük annyi forró vízzel, hogy szétkeverhető, de sűrű masszát kapjunk.
A olajat (zsírt) egy kisebb lábosban felforrósítjuk, és a stercbe beledolgozzuk.
Addig kevergetjük fakanállal, amíg széteső (császármorzsa szerű) ételt kapunk.
A lisztes sterc egy olyan műfaj, amit ma már senki nem készít, de anno generációkon át mindenki ette két évestől százkét éves korig.
Az étel lényege, hogy egy vastag serpenyőben vagy lábasban lisztet pirítanak szárazon, majd forró vízzel galuskásra keverik, és forró olajjal (zsírral) öntözik.
Az étel valamikor a Dunántúlon volt a legelterjedtebb, és eredetileg nem is magyar recept, az osztrákoktól vettük át.
"Forrás :Régi magyar konyha ételek."
Falusi Hagyományőrzés

Muffin

  • 1 pohár natúr joghurt (a joghurt pohara lesz a többi anyagokhoz a mérce)
  • ½ pohár olaj
  • 1 pohár cukor
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 csomag vanilliáscukor
  • 1 csipet só
  • 3 pohár liszt

Az anyagokat a liszt kivételével jól összedolgozzuk. Beletesszük a 3 pohár lisztet és csomómentesre kidolgozzuk. Sűrű masszát kapunk. Ha nagyon sűrű a massza kicsi vízzel hígítjuk.

Én a masszába keverek: 2 evőkanál darált diót, vagy 2 ek. darált mákot, vagy 1-2 kanál kakaót, vagy apróra vágott gyümölcsöt. Vagy, ha sok bármilyen lekvárom van, azzal is nagyon finom!

Muffin sütőbe (nekem szilikonos van, de lehet papírforma is) beolajozom, hogy ne ragadjon bele, belekanalazom. 180-fokon sütjük 20-percig. Tűpróba: ha nem ragad rá a tészta a tűre akkor megsült. Melegen porcukorral megszórjuk.

Mogyorós kosárka

Tészta:

25 dkg liszt

10 dkg margarin (növényi)

8 dkg cukor

1 csomag vanilliáscukor

1 teáskanál szódabikarbóna

8 dkg joghurt, vagy vegatejföl

 Hozzávalókat összegyúrjuk kicsit pihentetjük, míg az öntetet elkészítjük.

Muffin sütőt kiolajozzuk, a tésztából diónyi nagyságú tésztát csípünk és kosárka formára alakítjuk a muffin sütőben. (szilikonos, vagy papír formába nyomjuk a tésztát, akkor szebb lesz) A kosárkákba teszünk 1 teáskanál savanykás lekvárt és 1 teáskanál mogyorós öntetet. Sütjük 180 -fokon 15-20-percig. Ha megsült, aki szereti porcukorral behintheti.

 Öntet:

 10 dkg sótlan mogyoró darálva

10 dkg sótlan mogyoró aprítva

15 dkg margarin (növényi)

8-10 dkg cukor

1 csomag vanilliáscukor

1 kávéskanál fahéj

3 evőkanál víz.

Az anyagokat habosra keverjük és ez megy a kosárka tetejére.

Címkék: Sütemények

Csicseriborsó pörkölt

  • 50 dkg csicseriborsó
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 dl víz
  • 70 g sűrített paradicsom
  • olívaolaj
  • 2 kávéskanál kurkuma
  • 2 kávéskanál római kömény
  • 1 kávéskanál chili
  • 1 teáskanál füstölt paprika
  • 1 teáskanál koriander
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • bors

Olívaolajon pirítsuk meg fél perc alatt, kevergetve a fűszereket: a kurkumát, a római köményt, a chilit, a füstölt paprikát, a koriandert és az őrölt köményt, így jobban kiadják az ízüket. Aprítsuk fel a vöröshagymát és a fokhagymát, majd adjuk a fűszerekhez, és dinszteljük meg azokat. Ehhez öntsük hozzá a csicseriborsó-konzerveket vagy az előző nap beáztatott, majd előfőzött csicseriborsót, illetve a sűrített paradicsomot. Főzzük együtt puhára, gyakori kevergetéssel, alacsony lángon, közben öntsük hozzá a vizet, hogy le ne égjen. Ha megpuhult a csicseriborsó, már tálalható is. Rizst vagy kölest, vagy bulgurt vagy kenyeret is kínálhatunk hozzá.

süti beállítások módosítása