Érezd jól Magad, kellemes kikapcsolódást kívánok! Térj vissza máskor is!

Vegetáriánus és vega ételek

Empanada-Nokoya

Tészta:

 

45 dkg liszt,

 2dl langyos víz,

 1dl olivaolaj,

1tk só

1 tk édes fűszerpaprika

1tk száraz élesztő

Ha szükséges, kis vizet adhatunk hozzá.

 Töltelék:

1 csomag újhagyma vagy vöröshagyma felkockázva

1 gerezd olajon dinsztelt fokhagyma

1 apróra vágott kaliforniai paprika

1 avokádó

1 konzerv kidney bab apróra törve

bors

élesztőpehely

A tésztát kelesztjük, kinyújtjuk, kerek formára szaggatjuk.

 

A töltelék hozzávalóit összefőzzük úgy, hogy ne maradjon leve. Ezzel töltjük meg a kerekre kiszaggatott tésztákat, félbe hajtjuk, majd villával megnyomkodjuk a szélét, csak a félkör részét, és 180 fokon kb. 20-25 percig sütjük.

Fűszeres sült Hokkaido tök variációk

1) A megtisztított szeletekre vágott hokkaido tököt 200 fokon sütjük 25-30 percig

2)

1-2 ek paradicsomszósz

1 tk füstölt őrölt paprika

1 tk őrölt kömény

1 tk őrölt koriandermag

1/8 tk ceyloni fahéj

1/8 tk őrölt cardamom

2 gerezd összezúzott fokhagyma

Só, zöldbors ízlés szerint

3-4 ek olívaolaj

3)

1 tk só

½ tk bors

1 ek szárított rozmaring

(ha friss fűszert használunk, akkor dupla adag)

½ ek szárított kakukkfű

5 gerezd zúzott fokhagyma

Olíva olaj szükség szerint

4)

2 gerezd fokhagyma

1 tk őrölt kömény

½ tk őrölt coriander

½ tk csípős őrölt paprika

½ tk kurkumapor

Só, bors, olívaolaj ízlés szerint

5)

Tahini öntet

3 ek tahini

2 ek szezám olaj (lehet más is)

2 ek rizsecet

1 ek tamari vagy szójaszósz

2 ek friss reszelt gyömbér

3-5 ek víz

Összeturmixoljuk az összetevőket

Okonomiyaki (japán palacsinta)

20 dkg káposzta

4 szál újhagyma

3 tojás vagy 3 ek tojáspótló, pl. 3 ek darált lenmag 3 ek vízzel összekeverve

3 evőkanál liszt

2 sárgarépa

2 cukkini

1 evőkanál szezámolaj (lehet más is)

1 evőkanál szójaszósz

kevés olaj a sütéshez

AZ ÖNTETHEZ:

3 evőkanál ketchup

1 evőkanál Worcestershire-szósz

1 evőkanál méz

A káposztát vékonyra szeleteljük. A cukkinit és a sárgarépát megtisztítjuk és a káposztához reszeljük. Az újhagymát felkarikázzuk. A tojást kikeverjük a liszttel, a szójaszósszal és a szezámolajjal. Keverjük a zöldségekhez, és forgassuk jól össze. Egy serpenyőben hevítsünk olajat. A masszát vagy egy adagban öntsük a serpenyőbe, vagy két evőkanálnyi adagokat szaggassunk belőle, és süssük mindkét oldalukat ropogósra.

Az öntet hozzávalóit keverjük össze, és ezzel locsoljuk meg a kisült lepényeket.

Címkék: Reggeli+vacsora

ZSÁLYA GYÓGYÍTÓHATÁSA

1. Segíthet növelni a koncentrációt

Még kis mennyiségű zsályakivonat is, akár belélegezve, akár fogyasztva, segíthet enyhíteni az enyhe vagy közepesen súlyos Alzheimer-kor tüneteit.

Bizonyos Salvia fajok, mint például az S. officinalis és az S. lavandulaefolia, hatékonyak lehetnek az enyhe és közepesen súlyos Alzheimer-kóros betegek memóriájának javításában, és pozitív hatással vannak az egészséges fiatal emberek memóriájára is.

A kutatások azonban gyakran kevés alannyal dolgoztak, és nem használtak szabványosított zsálya kivonatokat. A jelenlegi kutatások azt mutatják, hogy szükség van hosszabb távú klinikai vizsgálatokra, több alannyal és szabványosított zsálya készítmények alkalmazásával.

2. Gyulladásokra

A zsályalevél rágcsálása talán nem a legkellemesebb dolog, mivel a gyógynövény aromája meglehetősen intenzív, de ez a leghatékonyabb módja bármilyen típusú gyulladás enyhítésére.

Ez azért van, mert ez a leggyorsabb módja a zsálya szerves vegyületeinek előnyeinek.

A zsályatinktúra kifejezetten segít a légúti vagy a gyomor-bél traktus gyulladásának enyhítésében. Gyulladáscsökkentő hatása olyan problémákra is bebizonyosodott, mint az ízületi gyulladás és a köszvény, valamint a szív- és érrendszer általános gyulladása.

3. Erősíti az immunrendszert

Míg a gyógynövényt általában kis mennyiségben fogyasztják, elkészíthetjük a zsálya (kenőcs vagy tinktúra helyi alkalmazását, és felhasználhatjuk a szervezetet a bőrön keresztül megtámadó bakteriális és vírusos fertőzések csökkentésére vagy megelőzésére.

Gyakran azt gondoljuk, hogy a betegségek az orrunkon vagy a szánkon keresztül jutnak be, de a bőr a káros anyagok portáljaként is használható. A salviát tartalmazó helyi krém vagy antibakteriális szappan további immunerősítő lehet.

4. A száj egészségének támogatására

A zsálya kivonatot tartalmazó szájöblítő antibakteriális hatást fejt ki a lepedékben lévő mikroorganizmusok ellen.

Ezenkívül gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt a fogszuvasodás elleni hagyományos módszerek kiegészítéseként is használható.

5. Enyhítheti a menopauza tüneteit

A zsálya kivonat jelentősen csökkenti a hőhullámok és az éjszakai izzadás gyakoriságát, súlyosságát és időtartamát. Ezek a menopauza egyik leggyakoribb és legkellemetlenebb tünetei. Ha téged is zaklatnak, egy csésze zsálya a megoldás.

6. Az egészséges csontokért

A zsálya egyik leginkább figyelmen kívül hagyott előnye a magas K-vitamin tartalma. Kulcsfontosságú eleme a csontsűrűség kialakulásának az életkorral.

Ha hozzáadjuk étrendünkhöz, jelentősen megnövelheti a K-vitamin szintjét. Egy csésze tea például a napi ajánlott bevitel 27%-át tartalmazza.

7. Támogatja a gyomor egészségét

A zsályában található rozmarinsavról úgy tartják, hogy gyulladáscsökkentőként hat a gyomorra, megelőzi a görcsöket, valamint csökkenti a hasmenés és a gyomorhurut esélyét.

Ha zsályát adunk az ételekhez, az javíthatja az egész emésztési folyamatot.

8. Az egészséges és szép bőrért

A növény helyi kenőcséről vagy tinktúrájáról kimutatták, hogy hatásos bizonyos bőrbetegségek, például ekcéma, pikkelysömör és akné ellen. Tüneteik gyorsan csillapíthatók, ha rendszeresen kenjük be zsálya kenőcsökkel a gyulladt helyeket.

9. Segíthet a cukorbetegség szabályozásában

Ez egy hatékony gyógynövény, amely segít a cukorbetegség kezelésében. Tartalmaz bizonyos vegyi anyagokat, amelyek úgy hatnak, mint a cukorbetegség kezelésére általában felírt gyógyszerek, mint például a metformin.

A zsálya szabályozza és gátolja a raktározott glükóz felszabadulását a májban, így megakadályozza a vércukorszint nagy ingadozásait.

Ez segíthet megelőzni a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását, vagy legalábbis kontrollálni az állapotot, ha már előfordult.

Fokhagyma, méz, szegfűszeg

Miért érdemes ezt a három összetevőt kombinálni?

·         Fokhagyma: természetes antibiotikum, amely allicint tartalmaz – ez az anyag antibakteriális, vírusölő és gombaellenes hatású.

·         Szegfűszeg: gazdag eugenolban, ami erős antioxidáns, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatással bír.

·         Méz: főként a nyers méz tele van enzimekkel, vitaminokkal és ásványi anyagokkal; támogatja az immunrendszert és nyugtatja a nyálkahártyákat.

1. Erősíti az immunrendszert

·        A fokhagyma allicint tartalmaz, amely erőteljes antibakteriális és vírusellenes hatással bír.

·        A méz természetes antibakteriális szer, amely enyhíti a torokirritációt.

·        A szegfűszeg eugenolt tartalmaz, amely gombaölő és antibakteriális tulajdonságú.

 

2. Támogatja az emésztést

·        Segíthet csökkenteni a puffadást, a gyomorégést és a gázképződést.

·        A szegfűszeg serkenti az emésztőenzimek működését, míg a fokhagyma jótékony hatással van a bélrendszerre.

 

3. Enyhíti a megfázásos tüneteket és a köhögést

·        Természetes köptetőként hat, tisztítja az orrjáratokat és csillapítja a köhögést.

4. Jót tesz a szívnek

·        A fokhagyma hozzájárulhat a koleszterinszint és a vérnyomás csökkentéséhez.

·        A méz antioxidánsokat tartalmaz, amelyek támogathatják a szív- és érrendszer egészségét.

 

5. Természetes energiát ad

·        A mézben található természetes cukrok gyors energialöketet biztosítanak.

·        A fokhagyma és a szegfűszeg hozzájárulhatnak az állóképesség és vitalitás fenntartásához.

 

 Belsőleg fogyasztható fokhagyma és szegfűszeg gyógytea

A belsőleges támogatás elengedhetetlen a tartós eredmények eléréséhez. Ez a tea belülről segíti a szervezetet a gyulladások leküzdésében és a méregtelenítésben.

·  Hozzávalók:

·         2 gerezd zúzott fokhagyma

·         4-5 szem egész szegfűszeg

·         2 csésze víz

·         1 teáskanál méz (elhagyható, ízlés szerint)

·  Elkészítés:

1.     Forralja fel a vizet.

2.     Adja hozzá a zúzott fokhagymát és a szegfűszeget.

3.     Lassú tűzön főzze további 10 percig.

4.     Szűrje le, ízlés szerint édesítse mézzel, és melegen fogyassza.

·  Fogyasztási javaslat:

·         Reggel, éhgyomorra fogyasztva serkenti az anyagcserét és a keringést, valamint támogatja a méregtelenítő folyamatokat.

·         Este, lefekvés előtt fogyasztva segítheti az éjszakai regenerációt és csökkentheti a reggeli ízületi merevséget. A gyógytea rendszeres fogyasztása hozzájárulhat az általános közérzet javulásához.

Ezeknek a természetes gyógymódoknak a rendszeres alkalmazása mellett számos pozitív változás tapasztalható. Csökkenhetnek az ízületi fájdalmak és az izomgörcsök, enyhülhetnek a reumatikus és artritiszes tünetek. Javulhat az ízületek rugalmassága és mozgékonysága, valamint a végtagok vérellátása, ami különösen visszerek esetén hozhat enyhülést. Sokan számolnak be a gyulladásos folyamatok mérséklődéséről és az oxidatív stressz csökkenéséről, ami általános közérzet javulásához és pihentetőbb alváshoz vezethet.

Fontos hangsúlyozni, hogy a kúra sikerének kulcsa a következetesség. A legjobb eredmények érdekében érdemes mind a masszázsolajat, mind a gyógyteát rendszeresen, kúraszerűen alkalmazni. Emellett ajánlott az egészséges életmód fenntartása, beleértve a kiegyensúlyozott táplálkozást, az enyhe testmozgást, nyújtást és a megfelelő folyadékbevitelt, amelyek tovább fokozhatják a természetes gyógymódok hatékonyságát.

 

A fokhagyma és a szegfűszeg nem csupán a konyhaművészet alapkövei, hanem értékes szövetségeseink lehetnek az egészségmegőrzésben. Érdemes kipróbálni ezt a természetes alternatívát néhány héten keresztül, és megtapasztalni jótékony hatásait.

  Masszázsolajhoz

Hozzávalók:

·        5 gerezd zúzott fokhagyma

·        1 teáskanál egész szegfűszeg (vagy ½ teáskanál őrölt szegfűszeg)

·        ½ csésze minőségi  olívaolaj vagy kókuszolaj

Elkészítés a masszázsolajat

1.    Melegítse fel az olajat egy kis edényben alacsony hőfokon. Fontos, hogy ne forrjon fel!

2.    Adja hozzá a zúzott fokhagymát és a szegfűszeget.

3.    Lassú tűzön párolja körülbelül 10 percig, hogy a hatóanyagok kioldódjanak az olajba.

4.    Hagyja teljesen kihűlni, majd szűrje le egy tiszta, jól záródó üvegbe.

Alkalmazás: Naponta kétszer gyengéden masszírozza be az érintett területeket (lábak, térd, boka, visszeres részek). A masszázsolaj rendszeres használata enyhítheti a fájdalmat és javíthatja a mobilitást.

Fokhagyma, méz, citrom együttes hatása

A méz, fokhagyma és citrom kombinációja egy igazi természetes csodaszer, amely nemcsak az immunrendszert támogatja, hanem számos egyéb jótékony hatással is bír. Rendszeres fogyasztásával hozzájárulhatunk egészségünk megőrzéséhez, és természetes módon védhetjük meg szervezetünket a betegségekkel szemben.

Hozzávalók:

3 nagy fej fokhagyma

5 citrom (bio)

10 evőkanál méz

Elkészítés:

A fokhagymát tisztítsuk.

A citromot mossuk meg és szeleteljük fel.

Tegyük az összetevőket a turmixtartályba, majd öntsük rá a mézet, és turmixoljuk össze.

Töltsük a masszát üvegekbe, és tegyük a hűtőbe.

Napi 1-2 teáskanálnyi mennyiséget fogyasszunk éhgyomorra.(míg el nem fogy az elkészített mennyiség) Szedjük 3 – hétig, és tartsunk 2 - hét szünetet, és utána újra kezdhetjük a kúrát.

Hatása:

Immunrendszer erősítése, Gyulladáscsökkentő, Antibakteriális és gombaellenes hatás, Köhögéscsillapító és torokfájdalom enyhítő, Szív- és érrendszer egészség, Érelmeszesedés ellen.

Zabpelyhes fehérjés sütemény

Összetevők:

  • zabpehely
  • kukorica tejpor, vagy fehérje por tetszés szerinti ízben
  • zsírszegény túró
  • joghurt
  • tetszőlegesen: diófélék, magvak, gyümölcsök
  • édesítőszer
  • kevés tej vagy víz

Elkészítés:

Egy nagy tálban keverd össze az összes összetevőt, amit összeválogattál. Ha túl sűrű, vízzel vagy tejjel, esetleg joghurttal lazíts rajta. Öntsd bele a keveréket egy sütőtálba vagy sütőpapírral bélelt jénaiba, majd tedd előmelegített sütőbe 30-40 percre. Időnként ellenőrizd, hogy ne égjen meg a teteje, de amikor már barnulni kezd, akkor jó. Mivel nem tartalmaz tojást, így akár nyersen is fogyasztható, vagy félig sütve, nem kell félni attól, hogy nem sült meg jól.

Címkék: zabkása

Gyümölcsös tofus zabpehely

Összetevők:

  • zabpehely
  • tetszőleges gyümölcs (alma, banán, szeder, málna, eper, vagy amit szeretsz
  • natúr tofu
  • kevés víz, vagy növényi tej

Elkészítés:

Tegyél egy tálba tetszőleges mennyiségű zabpelyhet, majd öntsd fel annyi vízzel, vagy növényi tejjel, amennyi ellepi. Ha puhán szereted inkább a zabpelyhet, akkor hagyd kicsit ázni a vízben. Keverd össze villával megtört tofuval, igény szerint édesítővel, majd vagdosd vagy dobd bele a gyümölcsöket. Ha szereted a fahéjat, mehet a tetejére.

Banános-epres zöld smoothie (turmix)

Összetevők:

  • 1 maroknyi spenót
  • 1 maroknyi kelkáposzta
  • 1 csésze víz
  • 1 banán
  • 5 fagyasztott eper

Elkészítés:

Tedd a zöldeket és a vizet egy turmixgépbe. Alacsony-közepes fokozaton turmixold, amíg a zöldek teljesen folyékony állagúak lesznek kb. 1 percig. Eleinte úgy tűnhet, hogy nem akarnak keveredni a zöld levelek, de idővel fognak. Tedd hozzá a gyümölcsöket és keverd tovább, amíg teljesen sima turmixot kapsz! Ha túl sűrű, adj hozzá még vizet!

Szezámmagos rúd (vegán)

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg növényi margarin
  • 1 teáskanál só (ízlés szerint)
  • 1 teáskanál őrölt köménymag
  • 1 pohár vegatejföl
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna

A lisztbe elmorzsoljuk a margarinnal, és a többi hozzávalókat beletesszük. Jól összedolgozzunk, ha nem áll össze kevés vizet (1-2 kanál) teszünk hozzá. 2 vagy 3 bucit formálunk belőle, hogy könnyen kitudjuk vékonyra nyújtani a deszkán, majd egy 10-percet pihentetjük. Ezután fél cm vékonyra kinyújtjuk, majd vízzel bekenjük, rászórjuk a szezámmagot, majd a sodrófával enyhén belenyomjuk a tésztába a magot és derelyevágóval csikókra felvágjuk. Sütő papírral kibélelt tepsibe rakjuk. Előmelegített sütőben180-fokon 10-perc alatt sütjük, míg az alja enyhén megpirul. Sokáig eltartható.

süti beállítások módosítása