Diós ételek
2022. november 25. írta: nemarika

Diós ételek

Zserbó

hozzávalók:

Tészta: 50 dkg liszt, 2 tojássárgája, 5 dkg porcukor, 20 dkg margarin, 1 dl tej, 1 sütőpor, csipet só

 Töltelék: 15 dkg darált dió, 15 dkg cukor, lekvár

 Máz: 10 dkg cukor, 4 dkg kakaó, kevés víz, kevés vaj

A hozzávalókból tésztát gyúrunk, majd három lapot nyújtunk belőle. Az első lapot tepsibe fektetjük, megkenjük barack lekvárral, megszórjuk porcukros dióval, befedjük a következő lappal és ugyanúgy járunk el.. Minden lapot villával megszurkálunk. Gyenge tűzön pirosra sütjük. Ha kihűlt csokimázzal bevonjuk.

 Zserbó vegánsan

Tészta:

25 dkg teljes őrlésű liszt,  25 dkg fehérliszt, 2 ek darált lenmag, 1 ek méz, 1 ek flóramargarin, 2 kávéskanál szárított élesztő, csipet só, annyi langyos víz amennyit felvesz. Puha állagú tészta legyen.

Három részre elosztjuk, vékony lapokat nyújtunk belőle. Az első lapot a tepsibe fektetjük, megkenjük lekvárral, megszórjuk mézes dióval, befedjük a következő lappal és ugyanúgy járunk el. Minden lapot villával megszurkáljuk. Tetejét mézes vízzel lekenjük.

Töltelék: 15 dkg darált dió, 3 ek. méz ( ha édesebben szereti valaki akkor több is lehet) bármilyen lekvár.

  Fejes saláta dióval

 

Hozzávalók:

-   1 fej saláta

-   2 – 3 gerezd fokhagyma

-   néhány gerezd dióbél

-   só, bors

-   3 evõkanál olaj (olíva, ha lehet)

-   2 evõkanál étolaj

 

 Kaparjuk el a fokhagymagerezdeket, törjük meg a diógerezdeket durvára. Az ecetet verjük fel a sóval, borssal, majd az olajjal, keverjük bele a fokhagymát és a diót. Az alaposan megmosott, lecsöpögtetett salátaleveleket szárogassuk meg, hogy minél kevesebb víz maradjon rajta.

Vágjuk a salátát laskára, tegyük egy mélyebb salátástálba. Öntsük rá a salátalevet, két villával forgassuk meg benne és azonnal tálaljuk, mert a saláta hamar összeesik.

   Diófasírt 2

250dkg zabpehely

1-csésze darát dió

Fél csésze teljeőrlésű liszt

(ezt beáztatjuk annyi vízzel, hogy palacsintatészta állagú legyen és egy 1-órát állni hagyjuk, hogy megdagadjon)

 

Mikor letelt az idő, és jó sűrű a massza, zöldpetrezselyet, 1-2 gerezd fokhamát, borsikafűvet, sót, ételízesítőt, (egy nagy fej vöröshagymát meg dinctelünk kevés olajon és) összekeverjük a masszával.

 

Kiolajozott tepsibe öntjük, megsütjük kp. takarékon 45-perc.

 

 Diófasírt

 

15 dkg darált dió, 4 db zsemle, 2 db burgonya, 1 kk. vegeta, petrezselyem, borsikafű, közepes vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, zsemlemorzsa, olaj, só

 

A beáztatott zsemléket kifacsarjuk és összekeverjük a többi alkotórésszel és a tört burgonyával. Pogácsaként kiszaggatva olajban, vagy egyben tepsibe rakva, sütőben sütjük.

A bejegyzés trackback címe:

https://111-vegetarianus.blog.hu/api/trackback/id/tr5317987380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása