Zserbó
hozzávalók:
Tészta: 50 dkg liszt, 2 tojássárgája, 5 dkg porcukor, 20 dkg margarin, 1 dl tej, 1 sütőpor, csipet só
Töltelék: 15 dkg darált dió, 15 dkg cukor, lekvár
Máz: 10 dkg cukor, 4 dkg kakaó, kevés víz, kevés vaj
A hozzávalókból tésztát gyúrunk, majd három lapot nyújtunk belőle. Az első lapot tepsibe fektetjük, megkenjük barack lekvárral, megszórjuk porcukros dióval, befedjük a következő lappal és ugyanúgy járunk el.. Minden lapot villával megszurkálunk. Gyenge tűzön pirosra sütjük. Ha kihűlt csokimázzal bevonjuk.
Zserbó vegánsan
Tészta:
25 dkg teljes őrlésű liszt, 25 dkg fehérliszt, 2 ek darált lenmag, 1 ek méz, 1 ek flóramargarin, 2 kávéskanál szárított élesztő, csipet só, annyi langyos víz amennyit felvesz. Puha állagú tészta legyen.
Három részre elosztjuk, vékony lapokat nyújtunk belőle. Az első lapot a tepsibe fektetjük, megkenjük lekvárral, megszórjuk mézes dióval, befedjük a következő lappal és ugyanúgy járunk el. Minden lapot villával megszurkáljuk. Tetejét mézes vízzel lekenjük.
Töltelék: 15 dkg darált dió, 3 ek. méz ( ha édesebben szereti valaki akkor több is lehet) bármilyen lekvár.
Fejes saláta dióval
Hozzávalók:
- 1 fej saláta
- 2 – 3 gerezd fokhagyma
- néhány gerezd dióbél
- só, bors
- 3 evõkanál olaj (olíva, ha lehet)
- 2 evõkanál étolaj
Kaparjuk el a fokhagymagerezdeket, törjük meg a diógerezdeket durvára. Az ecetet verjük fel a sóval, borssal, majd az olajjal, keverjük bele a fokhagymát és a diót. Az alaposan megmosott, lecsöpögtetett salátaleveleket szárogassuk meg, hogy minél kevesebb víz maradjon rajta.
Vágjuk a salátát laskára, tegyük egy mélyebb salátástálba. Öntsük rá a salátalevet, két villával forgassuk meg benne és azonnal tálaljuk, mert a saláta hamar összeesik.
Diófasírt 2
250dkg zabpehely
1-csésze darát dió
Fél csésze teljeőrlésű liszt
(ezt beáztatjuk annyi vízzel, hogy palacsintatészta állagú legyen és egy 1-órát állni hagyjuk, hogy megdagadjon)
Mikor letelt az idő, és jó sűrű a massza, zöldpetrezselyet, 1-2 gerezd fokhamát, borsikafűvet, sót, ételízesítőt, (egy nagy fej vöröshagymát meg dinctelünk kevés olajon és) összekeverjük a masszával.
Kiolajozott tepsibe öntjük, megsütjük kp. takarékon 45-perc.
Diófasírt
15 dkg darált dió, 4 db zsemle, 2 db burgonya, 1 kk. vegeta, petrezselyem, borsikafű, közepes vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, zsemlemorzsa, olaj, só
A beáztatott zsemléket kifacsarjuk és összekeverjük a többi alkotórésszel és a tört burgonyával. Pogácsaként kiszaggatva olajban, vagy egyben tepsibe rakva, sütőben sütjük.