Kukoricaprósza receptek
2022. november 25. írta: nemarika

Kukoricaprósza receptek

 

(1) fajta

Hozzávalók:

  • 40 dkg kukoricaliszt
  • 4 dl kefír
  • 2 dl tejföl
  • 1 t.k. szódabikarbóna
  • 0.5 dl olaj
  • Kell még hozzá finom szilvalekvár is.

    Elkészítés:
    40dkg kukoricalisztet,2 pohár kefírt,1 pohár tejfölt,1 kávéskanál szódabikarbónát és kevés sót jól összedolgozunk, kivajazott tepsibe tesszük – olajjal meglocsoljuk.
    Bőven megcsepegtetjük a tetejét szilvalekvárral. Forró sütőbe téve megsütjük.

 (2) fajta:

  • 4 kanál kukorica liszt
  • 4 kanál étolaj
  • 2 pohár kefir
  • 1 pohár tejföl
  • 1 tojás
  • pici sütőpor
  • tetszés szerint lekvár

A hozzávalókat jól összekeverjük, közepes méretű tepsibe öntjük, végül a lekvárt kanállal a tetejére csepegtetjük. Közepes lángon fél óráig sütjük, amíg el nem válik a tepsitől.

 (3) fajta:

Hozzávalók:

  • 10 dkg zsír
  • 10 dkg porcukor
  • 2 tojás
  • 60 dkg kukoricaliszt
  • 2 dl tejföl
  • 1 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 3 dl tej
  • Tetejére : szilvalekvár

  • Elkészítés:
    A zsiradékot a cukorral kikeverjük, hozzáadjuk a tojásokat, a tejfölt, sót, lisztet, a 3 dl tejet, és az 1 dl langyos tejben felfuttatott élesztőt. Kidolgozzuk, s a masszát zsírozott, lisztezett tepsibe öntjük.
    A tészta tetejét jó sűrűn szilvalekvár-kupacokkal szórjuk, s kisütjük.
    Porcukorral hintjük.

 

 

 (4) fajta:

 Kukorica prósza (görhe)

Hozzávalók:

  • 2 db tojás,
  • 25 dkg cukor,
  • 10 dkg vaj, vagy margarin,
  • 1 citrom reszelt héja,
  • 1 pohár aludttej, vagy kefír,
  • 10 evőkanál kukoricaliszt,
  • 5 evőkanál síma liszt, és
  • 1 csomag sütőpor.
    Az anyagokat összekeverjük, és zsírozott, lisztezett tepsibe öntjük és sütjük.

(5) fajta:

 

Hozzávalók:

  • 1/2 kg kukoricaliszt,
  • 2-3 db. reszelt alma,
  • 10 dkg olvasztott vaj,
  • csipetnyi só, 2 csapott evőkanál kristálycukor,
  • kb. 7-8 dl forralt meleg tej,
  • kemény lekvár, vagy olyan dzsem, amelyben ép gyümölcsdarabkák vannak.
  • Elkészítése: A forró tejben elkavarjuk a kukoricalisztet, hozzáadjuk a reszelt almát, a cukrot és a csipetnyi sót. (Kavart tészta keménységû pépet kell nyernünk.) Az így elkészült masszát kizsírozott tepsibe öntjük, majd a tetejét megrakjuk dzsemmel, vagy kemény lekvár darabkákkal. Forró sütőben megsütjük. Addig sütjük, hogy karéja képződjön az alján. Amikor kész, vaníliás porcukorral meghintjük.

 

 (6) fajta:

  • 1l forró víz
  • 25 dkg búzadara
  • 25 dkg kukoricadara
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 0,5 csomag mazsola
  • pici só
  • 1 csomag vanília
  • 10 dkg cukor
  • 2-3 ek olaj
  •  Tetejére idén gyümölcs
 
Forró vízzel leöntjük a kukoricadarát, búzadarát. Állni hagyjuk, míg ki nem hűl. Ha kihűlt a többi anyagot hozzákeverjük. Kiolajozott tepsibe tesszük, megszórjuk idén gyümölccsel. Forró sütőbe megsütjük.
Ha megsült, tetejét leszórhatjuk szőlőcukorral. (de el is maradhat)
 
(7) fajta:
 
Hozzávalók:
  • 1 liter aludttej,
  • 4 tojás,
  • csipetnyi só,
  • 4 evőkanál cukor,
  • annyi kukoricaliszt, vagy (fehérliszt), hogy a palacsintatésztánál sűrűbb masszát keverjünk.

 A masszát kiolajozott tepsibe öntjük, eperrel (a nagyobbakat szeleteljük), kimagozott meggyel, cseresznyével, reszelt almával vagy lekvárral jól megszórjuk. Tetejét tejföllel, majd olajjal meglocsoljuk. Közepesnél kicsit erősebb sütőben világosbarnára sütjük, végül porcukorral meghintjük. Ha vastagabb tésztát szeretnénk, arányosan emeljük a mennyiségeket.

(8) fajta

 

  • 40 dkg kukoricaliszt
  • 10 dkg búzadara
  • 0,6 l forró víz
  • 1 kk. só
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna
  • 0,5 dl olaj
  • 1 pohár kefir vagy tejföl
 
Kukoricalisztet és a búzadarát leforrázzuk. Állni hagyjuk, míg kihűl. Utána hozzákeverjük a többi hozzávaló anyagokat. Simára keverjük. Kiolajozott tepsibe öntjük, előmelegített sütőbe, először kb10 percig magas lángon sütjük, majd közepes lángon sütjük kb 40 percig. A próbatűvel megszúrva, ha nem ragad rá a tészta a tűre, akkor kész.
 
Tetejére pórcukrot szórunk, vagy (karobos kakaó helyett) mázat készítünk rá.
Lehet még idénygyümölccsel almát, szilvát, barackot, meggyet, rászórni, mikor már beletettük a tepsibe, és együtt megsütni.

A bejegyzés trackback címe:

https://111-vegetarianus.blog.hu/api/trackback/id/tr317987368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása