(1) fajta
Hozzávalók:
- 40 dkg kukoricaliszt
- 4 dl kefír
- 2 dl tejföl
- 1 t.k. szódabikarbóna
- 0.5 dl olaj
- Kell még hozzá finom szilvalekvár is.
Elkészítés:
40dkg kukoricalisztet,2 pohár kefírt,1 pohár tejfölt,1 kávéskanál szódabikarbónát és kevés sót jól összedolgozunk, kivajazott tepsibe tesszük – olajjal meglocsoljuk.
Bőven megcsepegtetjük a tetejét szilvalekvárral. Forró sütőbe téve megsütjük.
- 4 kanál kukorica liszt
- 4 kanál étolaj
- 2 pohár kefir
- 1 pohár tejföl
- 1 tojás
- pici sütőpor
- tetszés szerint lekvár
A hozzávalókat jól összekeverjük, közepes méretű tepsibe öntjük, végül a lekvárt kanállal a tetejére csepegtetjük. Közepes lángon fél óráig sütjük, amíg el nem válik a tepsitől.
Hozzávalók:
- 10 dkg zsír
- 10 dkg porcukor
- 2 tojás
- 60 dkg kukoricaliszt
- 2 dl tejföl
- só
- 1 dl tej
- 3 dkg élesztő
- 3 dl tej
- Tetejére : szilvalekvár
Elkészítés:
A zsiradékot a cukorral kikeverjük, hozzáadjuk a tojásokat, a tejfölt, sót, lisztet, a 3 dl tejet, és az 1 dl langyos tejben felfuttatott élesztőt. Kidolgozzuk, s a masszát zsírozott, lisztezett tepsibe öntjük.
A tészta tetejét jó sűrűn szilvalekvár-kupacokkal szórjuk, s kisütjük.
Porcukorral hintjük.
Kukorica prósza (görhe)
Hozzávalók:
- 2 db tojás,
- 25 dkg cukor,
- 10 dkg vaj, vagy margarin,
- 1 citrom reszelt héja,
- 1 pohár aludttej, vagy kefír,
- 10 evőkanál kukoricaliszt,
- 5 evőkanál síma liszt, és
- 1 csomag sütőpor.
Az anyagokat összekeverjük, és zsírozott, lisztezett tepsibe öntjük és sütjük.
(5) fajta:
Hozzávalók:
- 1/2 kg kukoricaliszt,
- 2-3 db. reszelt alma,
- 10 dkg olvasztott vaj,
- csipetnyi só, 2 csapott evőkanál kristálycukor,
- kb. 7-8 dl forralt meleg tej,
- kemény lekvár, vagy olyan dzsem, amelyben ép gyümölcsdarabkák vannak.
- Elkészítése: A forró tejben elkavarjuk a kukoricalisztet, hozzáadjuk a reszelt almát, a cukrot és a csipetnyi sót. (Kavart tészta keménységû pépet kell nyernünk.) Az így elkészült masszát kizsírozott tepsibe öntjük, majd a tetejét megrakjuk dzsemmel, vagy kemény lekvár darabkákkal. Forró sütőben megsütjük. Addig sütjük, hogy karéja képződjön az alján. Amikor kész, vaníliás porcukorral meghintjük.
(6) fajta:
- 1l forró víz
- 25 dkg búzadara
- 25 dkg kukoricadara
- 10 dkg kókuszreszelék
- 0,5 csomag mazsola
- pici só
- 1 csomag vanília
- 10 dkg cukor
- 2-3 ek olaj
- Tetejére idén gyümölcs
- 1 liter aludttej,
- 4 tojás,
- csipetnyi só,
- 4 evőkanál cukor,
- annyi kukoricaliszt, vagy (fehérliszt), hogy a palacsintatésztánál sűrűbb masszát keverjünk.
A masszát kiolajozott tepsibe öntjük, eperrel (a nagyobbakat szeleteljük), kimagozott meggyel, cseresznyével, reszelt almával vagy lekvárral jól megszórjuk. Tetejét tejföllel, majd olajjal meglocsoljuk. Közepesnél kicsit erősebb sütőben világosbarnára sütjük, végül porcukorral meghintjük. Ha vastagabb tésztát szeretnénk, arányosan emeljük a mennyiségeket.
(8) fajta
- 40 dkg kukoricaliszt
- 10 dkg búzadara
- 0,6 l forró víz
- 1 kk. só
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 késhegynyi szódabikarbóna
- 0,5 dl olaj
- 1 pohár kefir vagy tejföl