HAMIS MÁJPÁSTÉTOM (DIÓS ÉLESZTŐPÁSTÉTOM)
10 dkg élesztő
10 dkg zsírtalan szójaliszt (esetleg borsó-, kukorica- vagy rizsliszt, vagy maradék sárgaborsó-főzelék) 15 dkg darált dió
1 fej hagyma
0,5 dl olaj
1 /2 teáskanál só
1/2 teáskanál házi Vegeta-pótló pástétomfűszer-keverék (például majoránna, őrölt köménymag keveréke) esetleg kis szerecsendió
szükség szerint víz
A hagymát megpároljuk, összekeverjük az élesztővel, liszttel, víz hozzáadásával tejfölsűrűségűre keverjük. Kb. 20 percig, gyakran kevergetve főzzük. A tűzről levéve hozzáadjuk a diót, az olajat és a fűszereket.
ÉLESZTŐPÁSTÉTOM I.
8-20 dkg élesztő
2 fej vöröshagyma
2 evőkanál zsemlemorzsa
2 evőkanál búzadara
1 tojás (elhagyható)
2-3 evőkanál olaj
majoránna, borsikafű, pirospaprika
só vagy házi Vegeta-pótló
apróra vágott petrezselyem zöldje
1 kávéskanál szerecsendió
A hagymát vizes olajon megpároljuk, beletesszük a zsemlemorzsát és a darát. Kicsit együtt is pirítjuk. Az élesztőt kis vízben feloldjuk, hozzáadjuk a hagymához. Befűszerezzük, beleütjük a tojást. Ha kell, még egy kis vizet adunk hozzá, s állandó kevergetéssel kenhető pástétommá főzzük.
ÉLESZTŐPÁSTÉTOM II.
2 fej vöröshagyma
10-20 dkg élesztő
2 kávéskanál házi Vegeta-pótló
3 púpozott evőkanál őrölt napraforgó (esetleg darált dió)
5 evőkanál zsemlemorzsa
1 kávéskanál őrölt kömény
kevés majoránna
1 gerezd összenyomott fokhagyma
petrezselyem zöldje apróra vágva
pici só, pirospaprika
Egy kis lábasban elmorzsoljuk az élesztőt, és kb. 4 dl hideg vizet öntünk rá. A vöröshagymát megpároljuk. A felkavart vizes élesztőt hozzáöntjük a megpárolt hagymához, felfőzzük forrásig, s még néhány percig. Állandó kavarás mellett beleszórjuk a zsemlemorzsát, majd a tűzről levéve belekeverjük a napraforgót (diót), a fűszereket, a petrezselyem zöldjét, fokhagymát, ízlés szerint pici sót (ha kell), kicsit még főzzük. Hidegen, barna kenyérre kenve fogyasztjuk.
ÉLESZTŐPÁSTÉTOM III.
Hozzávalók:
(4 személyre)
|
Elkészítés:
A hagymát apróra vágjuk. Az olajon először felforósítjuk, majd lassú tűzön legalább félórát sütjük, időnként megkeverve. Nem szabad megbarnulnia, akkor jó, mikor a hagyma már szinte szétfőtt. Megszórjuk egy kis borssal, belekeverjük a majorannát aztán a pirospaprikát. Felöntjük a vízben feloldott élesztővel. (Az élesztőt nem szabad felfuttatni, csak feloldani kell a vízben.) Kicsit megsózzukk, felforraljuk, hozzáadjuk a zabpelyhet, és lassú tűzön kevergetve addig főzzük, míg a zabpehely megduzzad. Ha egy kicsit hígnak tűnik nem baj - hűlés közben még sűrűsödik. Ha kell utánasózunk.
Kihűtjük és kenyérre kenve fogyasztjuk. Olyan íze van, mint a májas hurkának. Aki nem kedveli az erős fűszerezést, csak 1 kanál majorannát rakjon bele.
GOMBÁS-TOJÁSOS PÁSTÉTOM
10 dkg csiperkegomba
2 főtt tojás
1 kávéskanál borsikafű
kevés házi Vegeta-pótló
1 doboz tejföl vagy joghurt
petrezselyem zöldje, kevés olaj
A gombát egészben megpároljuk. Ha kihűlt, lereszeljük, vagy más módon aprítjuk. A főtt tojást lereszeljük vagy összetörjük villával. Minden egyebet hozzáadunk. Kenhető pástétomot keverünk belőle.
ÉLESZTŐPÁSTÉTOMOS MELEG SZENDVICS
Az élesztőpástétomhoz keverünk 1/3 doboz tejfölt. A teljes őrlésű lisztből készült búzacipó- vagy zsúrkenyérszeleteket megkenjük vele. Tetejére hinthetünk szezámmagot (szezámpelyhet), majd grillsütőben megpirítjuk. Paprikával, paradicsommal fogyasztjuk.
GOMBÁS MELEG SZENDVICS
25 dkg csiperkegomba
2 fej vöröshagyma
pirospaprika
1 paprika
1 paradicsom
kis olaj
petrezselyem zöldje
borsikafű
majoránna
1/3 doboz tejföl
A gombából finom, sűrű pörköltet készítünk. Belekeverjük a tejfölt, a petrezselyem zöldjét, a borsikafüvet és a majorannát. Kenyérszeletekre kenve grillsütőben kicsit átsütjük.
ZÖLDSÉGES MELEG SZENDVICS
2 db sárgarépa
5 db retek reszelve
20 dkg kelbimbó
3 db apróra vágott vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma reszelve
5 kanál olaj
1 doboz tejföl
2 kávéskanál pirospaprika
1 kávéskanál borsikafű
2 kávéskanál majoránna
1 kávéskanál őrölt kömény
1 kávéskanál házi Vegeta-pótló
Mindezt összedolgozzuk, pár órát tálban állni hagyjuk, majd kenyérre kenjük. Meghinthetjük szezámpehellyel. Grillsütőben pirítjuk.
PARADICSOMOS MELEG SZENDVICS
Sűrített paradicsom kis vízzel hígítva
vöröshagyma, fokhagyma, olaj, só
esetleg főtt, összetört sárgarépa, petrezselyemgyökér vagy másmilyen zöldség
ízesíthetjük oreganóval, bazsalikommal, vagy más "olaszos" jellegű fűszerrelMindezt alaposan összekeverjük, megkenjük a kenyereket. Sütőben, grillsütőben sütjük. Érdemes kipróbálni úgy is, hogy a paradicsomos krémmel megkent kenyérre egy réteg napraforgósajtot (lásd a pástétomok között) kenünk, s úgy sütjük.
SZÓJAPÁSTÉTOM I.
20 dkg zsírtalan szójaliszt
1 zsemle
néhány evőkanál étolaj (napraforgó- vagy nemesszójaolaj)
házi Vegeta-pótló
ízlés szerint borsikafű, majoránna petrezselyem zöldje fokhagyma, esetleg vöröshagyma A szójalisztet kis vízben megfőzzük. Áztatott zsemlét, fűszereket, olajat keverünk bele. Jól kenhető pástétomot kapunk.
SZÓJAPÁSTÉTOM II.
Ugyanaz, mint fent, csak más ízesítéssel, mégpedig a következő fűszerkeverékből kb. 2 teáskanál: 2 rész borókabogyó, 3 rész köménymag, 2 rész koriander, 1 rész borsikafű - mindezt kávédarálón őröljük meg, kisméretű, jól záródó üvegben tároljuk.
PÁSTÉTOM SZÓJAKOCKÁBÓL
25 dkg szójakocka
3 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 dl tej
tengeri só
pástétomfűszer-keverék
bazsalikom, majoránna, borsikafű zsemlemorzsa petrezselyem zöldje
Az apróra vágott vöröshagymát megpároljuk. A szójakockát megfőzzük, ledaráljuk, majd a vöröshagymával összefőzzük. A többi alkotórészt belekeverve kb. 10 percig főzzük, amíg pástétomjellegű lesz.
SZÓJABABPÁSTÉTOM
4 dl főtt szójabab
1 nagy vöröshagyma
1 evőkanál házi Vegeta-pótló
sok petrezselyem- és zellerzöld
4-5 evőkanál olaj
kb. 1 kávéskanál só
A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát szétnyomkodjuk, megpároljuk. Az előző este beáztatott szójababot levéről leöntjük, új vízben megfőzzük, majd leszűrjük, összeturmixoljuk vagy húsdarálón ledaráljuk, az elkészített hagymába belekeverjük. Hozzáadjuk a vágott petrezselymet, zellerzöldet, házi Vegeta-pótlót, sót és a fűszereket. Jól kikeverjük. Hűtőben tároljuk. Készíthetjük másfajta ízesítéssel is.
Szezámkrém
Hozzávalók:
20 dkg szezámmag 1 gerezd zúzott fokhagyma 2 evőkanál hidegen sajtolt olaj fél citrom leve víz só barna tönkölykenyér lucernacsíra
Elkészítése:
A szezámmagot kicsit megpirítjuk, majd kávédarálóban porrá őröljük, hozzáadunk egy kevés vizet, fokhagymát, citromlevet, majd jól elkeverjük, végül beletesszük az olajt és a sót. Csak annyi vizet adjunk hozzá, hogy krémszerű anyagot kapjunk. Pirított tönkölykenyérre kenjük, és a tetejére lucernacsírát szórunk.