- 35 dkg sárgarépa
- 15 dkg barna cukor
- 15 dkg reszelt mandula
- 1 citrom reszelt héja
- 3 tojás
- 6 kanál liszt
A tojássárgáját a cukorral habosra keverjük, a meghámozott, megreszelt sárgarépát, mandulát, a citrom levét és héját, a lisztet és a habbá vert tojásfehérjét hozzáelegyítjük. A masszát sütőpapírral bélelt formába töltjük, és közepesen meleg sütőben sütjük. Mikor megsült és kihűlt, csokoládémázzal bekenjük a tetejét. Ha már megszáradt a máz akkor felkockázzuk.
GYÜMÖLCSRIZS
- 40 dkg barna rizs
- 2 dl tejszín
- kis méz
- 1 zacskó vaníliás cukor
- kb. 1 1 tej (szójatejjel, napraforgótejjel is finom)
- eper, málna, ribizli, szeder
A rizst a tejben , a vaníliás cukorral megfőzzük. Amikor langyosra hűlt, mézzel megízesítjük. A felvert tejszín egy részét belekeverjük a gyümölcsökkel együtt, vagy sorba rakjuk: egy sor rizs, egy sor gyümölcs. Végül a tetejét külön is díszítjük a gyümölcsökkel és a tejszínhabbal:
GYÜMÖLCSHAB
- 20 dkg meggy kimagozva
- 20 dkg ribiszke
- 20 dkg málna
- 2 dl tejszín
- édes fehér must
- méz ízlés szerint
A gyümölcsöket megtisztítva áttörjük, majd a felvert tejszínnel, mézzel, fehér musttal óvatosan összekeverjük és tálaljuk. A gyümölcsöket és a tejszínt előzőleg hűtsük be!
ALMÁS ZABPEHELYSÜTI
- 50 dkg zabpehely
- 1 dl olaj,
- kevés búzadara
- 1 kg reszelt alma,
- 10 dkg darált dió
- méz,
- ízlés szerint fahéj (pótló)
- 1 citrom reszelt héja
- 1 teáskanál vaníliaőrlemény
- 2 alma (szeletelve)
A zabpelyhet és az olajat jól összedolgozzuk. Belekeverjük a többi hozzávalót. (A tészta puhaságát zabpehely vagy búzadara hozzáadásával szabályozhatjuk.) Jól összekeverjük, majd magas oldalú, kiolajozott tepsibe nyomkodjuk a masszát, tetejét almaszeletekkel fedjük le. Kb. 20 percig sütjük, míg a teteje szép aranybarnára sül.
LEPÉNYTÉSZTA (TOJÁS NÉLKÜL)
- 1 dl zabliszt
- 1 dl finom búzaliszt (teljes őrlésű)
- 1,5 dl dió finomra őrölve
- 1 /4 teáskanál só
- 1 dl víz
Keverjük össze először a száraz hozzávalókat. Adjuk hozzá a vizet, keverjük össze, s hagyjuk pihenni
a tésztát 15-30 percig. Nyújtsuk ki két lappá, szurkáljuk meg villával. Magas hőfokon süssük meg (kb.l2 perc).
SÁRGARÉPAGOLYÓK
- 50 dkg sárgarépa
- 25 dkg alma
- 5 dkg apróra vágott mazsola
- 10 dkg kókuszreszelék
- 1 evőkanál olaj
- citromlé, kevés méz
- 1 kávéskanál tört ánizsmag
- darált dió
- zabkorpa
A megtisztított sárgarépát és almát finomra reszeljük. Hozzáadjuk a már előzőleg beáztatott mazsolát, ánizsmagot.és az olajat. Mézzel és citromlével ízlés szerint ízesítjük. Kis golyókat formálunk és megforgatjuk a kókuszreszelékben. Ha túl lágyra sikerül, adjunk hozzá darált diót vagy zabkorpát.
SÁRGARÉPATORTA
- 35 dkg sárgarépa
- 15 dkg barna cukor
- 15 dkg reszelt mandula
- 1 citrom reszelt héja
- 3 tojás
- 6 kanál liszt
- 2 dl tejszín
A tojássárgáját a cukorral habosra keverjük, a meghámozott, megreszelt sárgarépát, mandulát, a citrom levét és héját, a lisztet és a habbá vert tojásfehérjét hozzáelegyítjük. A masszát formába töltjük, és közepesen meleg sütőben sütjük. Tejszínhabbal díszítve tálaljuk.
SZEZÁMOS TALLÉR
- 20 dkg finomliszt
- 20 dkg Graham-liszt vagy teljes őrlésű búzaliszt
- 1 dl olaj
- 10 dkg szezámpehely
- kb. 2 dl víz
- 1 teáskanál só
Mindezt jól összegyúrjuk, majd vékonyra kisodorjuk. Kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, sajtostallér-sütővel kisütjük.
KÖLESKÁSA ASZALTSZILVA-SZÓSSZAL
- 15 dkg köles
- 1 dl víz
- 1 citrom reszelt héja
- 1 dl tejszín vagy sűrű szójatej
- 1 /4 kg aszalt szilva
- fahéj, ánizs, vaníliaőrlemény
- koriander, só, méz ízlés szerint
A kölest vízben megfőzzük, és mézzel, sóval, citromhéjjal ízesítjük. Az aszalt szilvát megfőzzük, leválasztjuk a magjáról.
Tejszínnel (valamilyen növényi tejszínnel - lásd a Tej, tejtermékek és tojás helyett című fejezetben) mártást készítünk belőle, ízesítjük. A köleskása mellé tálaljuk.
MOGYORÓS KAROBKRÉM
- 3 dkg őrölt pörkölt mogyoró
- 15 dkg mazsola apróra vágva vízbe áztatva
- 1/2 dl víz
- 2 evőkanál szentjánoskenyérpor
- 1 /2 teáskanál gabonakávé
- 1 evőkanál méz
Turmixoljuk, vagy keverjük össze alaposan a hozzávalókat. Tésztalap töltésére is alkalmas.