Hozzávalók:
-25 dkg zab, búza vagy rozs tészta
-5o dkg tök
-2 nagy fej hagyma
-6-7 gerezd zúzott fokhagyma
-nyáron fél paprika, kicsi paradicsom
-kb 3 dl vegan tejföl (Lásd:Vegan tejföl)
-fűszerek: natúr vegeta, őrölt kömény, jódozott tengeri só, 1 teáskanálnyi természetes édesítő (méz vagy gyümölcscukor)
-őrölt piros paprika
-1-2 evőkanálnyi olivaolaj
Elkészítés:
A hagymát, fokhagymát, paprikát, paradicsomot, sóval kevés vízben puhára pároljuk, majd hozzá tesszük a piros paprikát. Az így elkészült pörköltalapba beletesszük a tököt, és a többi megadott fűszert, cukrot. Kevés vizet öntünk rá, s megfőzzük, amikor kész, hozzá keverjük az olivaolajat. (Természetesen a pörköltalap kinél-kinél más és más, nyugodtan alkalmazzuk a jól bevált praktikákat.) A tésztát kifőzzük. Egy jénai tálba alulra tésztát teszünk, majd rá a tök felét kicsi levével együtt, meglocsoljuk vegan tejföllel, és így tovább...
A tetejére vegan tejföl kerül, amit még megszórhatunk napraforgómaggal. Sütőben addig sütjük, míg kissé megpirul