Vajfélék, pástétomok
2022. november 25. írta: nemarika

Vajfélék, pástétomok

Póréhagymás köles vaj

Hozzávalók: 1 cs forró főtt kölest, 1/3 cs. kókuszreszeléket (elhagyható), 1/3 cs főtt sárgarépát, 1/2 tk. sót, 1/2 - 1 csésze forró víz, 2 púpozott kanál élesztőpehely, 10 cm hosszú póréhagyma felszeletelve

Az első 6 összetevőt elturmixoljuk, majd hozzákeverjük a póréhagymát.

 Brokkoli pástétom

Hozzávalók: 50 dkg brokkoli, 2 db közepes főtt burgonya, 25 dkg RAMA, 4 ek. majonéz, 1 teáskanál őrölt szerecsendió, 3 gerezd fokhagyma, só.

A brokkolit sós vízben puhára főzzük, lecsepegtetjük és a többi hozzávalóval jól kikeverjük.

 Svéd szendvicskrém

Hozzávalók: 2 dl napraforgó, 4 dl víz, 1 tk. só, 3 dl citromlé, 1 paradicsompaprika, 2,5 dl zabliszt, 1 cs. apróra vágott paprika, 4 apró hagyma finomra vágva, 1 dl paradicsompüré.

Készítsük el először a napraforgótejet. (1 cs. napraforgó + 3-4 cs. víz+só+méz).
Tegyük hozzá a zablisztet. Pároljuk meg a hagymát és a paprikát kis vízzel, s öntsük bele a szószt, amikor a hagyma megpuhult.
Tegyük hozzá a paradicsompürét. Főzzük kb. 30 percig.

 Macskabajusz

Hozzávalók: 1 1/2 cs. sűrített paradicsom, 2 tk. méz, 1 tk. só, 2 ek. citromlé, 1 ek. aprított vöröshagyma, 1/4 tk. fokhagymapor,

Az összetevőket alaposan össze turmixolyuk.

Esetleg durvára vágott mandulát rakunk bele végül. Így nagyon finom!!!

 Karfiolpástétom

Hozzávalók: 1 kisebb fej karfiol, 2-3 db közepes nagyságú sárgarépa, 3 tojás sárgája, 1 dl olaj, mustár, só, petrezselyem zöldje.

A karfiolt és a sárgarépát sós vízben megpároljuk, majd leszűrjük.
A tojássárgájából, olajból majonézt készítünk, fűszerezzük sóval, mustárral, esetleg pici mézzel, citromlével. A párolt zöldséget pépesre törjük, ráöntjük a majonézt és serpenyőben kenhető sűrűségűre sütögetjük. Petrezselyemmel ízesítjük.

 Padlizsánkrém

Hozzávalók: Padlizsán sütőben héjastól megsütve, 25 dkg ráma, 4-5 gerezd fokhagyma, 1 tk. mustár, 1 tk. majoranna, ízlés szerint só.

A héjától letisztított padlizsánt a fűszerekkel és a margarinnal jól kikeverjük.

 Magyaros tofukrém

Hozzávalók: 20 dkg tofu, 10 dkg mogyoró, 5 dkg mandula, 5 dkg napraforgó, 10 dkg hagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, só, pirospaprika, köménymag.

A tofut villával összetörjük, majd a leturmixolt anyagokat / vöröshagyma, fokhagyma, mandula, mogyoró, napraforgó / hozzákeverjük. Hozzáadjuk a sót, pirospaprikát, köménymagot, és legalább 10 órát hagyjuk állni az egész masszát. Díszítés után tálaljuk.

Sárgarépa pástétom

 20 dkg sárgarépa, 10 dkg. vaj, 1 db. citrom, 2-3 kk. méz,

csipetnyi őrölt fehér bors, asafoetida / apróra vágott hagyma / és só

 

A répát apróra reszeljük és összekeverjük a fűszerekkel. A vajat és a citrom levét habosra keverjük, majd jól összegyúrjuk a többi alkotóelemmel.

 

Hagymapástétom

 

50 dkg vöröshagyma, 1 cs zellerzöldje, 2 ek őrölt mustármag, 2 ek napraforgómag,

só, bors, olaj

 

A hagymát apróra szeleteljük, sózva olajban megdinszteljük az apróra vágott zellerzöldjével. A napraforgómagot szárazon megpirítjuk, majd összeőröljük és a borssal, mustármaggal összekeverve a hagymához adjuk.

 

 Tahini

 

 Kell hozzá egy marék szezámmag. Ha a magot előtte egy serpenyőben kicsit meg is pirítjuk, még jobb lesz. A szezámmagokat össze kell törni (pl. kávédaráló segítségével), majd két evőkanálnyi olíva olajat kell hozzákeverni és két csipet sót, meg két gerezd zúzott fokhagymát. Az egészet botmixerrel össze kell turmixolni és kész is van a tahini.

Ajvár

Hozzávalók: 1 padlizsán, 6 kápia paprika, 3 gerezd fokhagyma, fél dl olíva olaj, só.

A padlizsánt és a paprikákat a forró sütőlapra tesszük vagy a gázlángok közé és hagyjuk, hogy a héja felpúposodjon, megfeketedjen. Ezután egy edénybe helyezzük őket és fóliával lezárjuk 20 percig.

A fóliát eltávolítva a padlizsán és a paprikák héja könnyen ledörzsölhető. A paprikákat ki kell csumázni és magozni, majd a héjától megfosztott padlizsánnal össze kell turmixolni. 

Sózzuk ízlés szerint, majd 3 gerezd fokhagymát zúzzunk össze és az egészet tovább turmixoljuk. Kell hozzá még fél dl olíva olaj is, mellyel összekeverve az ajvár el is készült. Számtalan variációja létezik, de az alap az minden esetben ez.

Szójababszósz kenyérre

Hozzávalók:

  • 200g szójabab (száraz)
  • 2 ek margarin 
  • 3 ek tahini (szezámpaszta)
  • só ízlés szerint
  • 2 db babérlevél
  • 1 közepes vöröshagyma (ízlés szerint)
  • 2 gerezd fokhagyma (ízlés szerint)
  • bors ízlés szerint

Elkészítés: A szójababot egy éjszakára beáztatjuk. Másnap 1-2 óra alatt puhára főzzük. A hagymát és a fokhagymát nagyon apróra vágjuk és kevés vízen megpároljuk. A főt szójababot, a tahinit, a margarin és a hagyma hozzáadásával botmixerrel jól össze turmixoljuk. Kenyérre kenve fogyasztjuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://111-vegetarianus.blog.hu/api/trackback/id/tr1017987474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása