1 jó marok friss spenót
2 szelet száraz kenyér
15 dkg zabpehely
1 nagyobb fej hagyma
5-6 gerezd fokhagyma
1 tk. borsikafű (csombor)
1 ek. lenmag (darált)
1-2 ek. olaj
só
1-2 dl langyos víz
Spenótot sós vízben forrásig főzzük. Leszüljük és megturmixoljuk. Kenyeret beáztatjuk, és mikor megázott kinyomkodjuk a vizet. Hagymát, fokhagymát apróra vágjuk és megdinszteljük. Az anyagokat és a fűszereket összekeverjük, és annyi vizet teszünk hozzá, hogy kemény állagú massza legyen. Kicsit pihentetjük és gombócokat formálunk belőle. Kiolajozott teflon tepsibe sütjük. Kb. 30-perc, 220-200 hőfokon, míg kissé piros nem lesz.
Vegetáriánus, de húsevők is fogyaszthatják főzelékhez vagy magában.