Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 3 ek mák
- 1 tk sütőpor
- csipet só
- 3 db tojás
- 15 dkg cukor
- 1 dl olaj
- 2 ek joghurt (görög)
- fél dl tej
- 1 tk vanília kivonat
- 1 citrom reszelt héja és leve
Máz
- 1 dl citromlé
- 25 dkg porcukor
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 160 fokra.
Egy kuglóf formát margarinnal kenjünk ki és szórjunk bele dekor hópehelyt. Nagyobb keverőtálban keverjük össze a lisztet, mákot, sót és sütőport. Egy másik tálban a maradék összetevőket keverjük el. Majd a lisztes mixhez fokozatosan adagoljuk a nedves keveréket, folyamatos keverés mellett, amíg egyneművé válik. Az elkészült tésztát öntsük a formába és süssük 45 percig vagy 1 óráig (ez a sütőtől függ). Mindenképp javaslom a tűpróbát.
Dekor hópehely díszítés helyett, cukormázzal is díszíthetjük.
Amíg sül a kuglóf, keverjük össze a porcukrot a citromlével. Sűrű mázat kell kapnunk. Ha híg, tegyünk hozzá még porcukrot, ha túl sűrű, akkor hígítsuk citromlével.
Vegyük ki a sütőből az elkészült kuglófot, hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt ráöntjük a cukormázat. Ezzel el is készült a mennyei édességünk.