Hozzávalók:
- 50 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 50 dkg finomliszt
- 1-1 marék pirított szezámmag, napraforgómag, lenmag, durvára vágott tökmag.
- 25 dkg növényi margarin (LIGA margarin)
- 2 ek tengeri só
- 4 vagy 5 dkg élesztő
- 3-4 dl langyos víz
Kence a tetejére:
- 0,5 dl olíva olaj
- 0,5 dl víz
- 1 teáskanál tengeri só
- 3 gerezd fokhagyma pépesítve
- 1 teáskanál pirospaprika
- 1 púpozott evőkanál sörélesztő pehely (a kence hozzávalókat össze turmixoljuk)
A hozzávalókat összekeverjük, annyi langyos vizet teszünk hozzá amennyit a tészta felvesz. Ne legyen a tészta se kemény se puha. Enyhén megdagasztjuk a tésztát, és mikor kész 1-órát kelesztjük. Mikor megkelt ½ cm vastagságúra kinyújtjuk. Utána 15x3 cm-es derelyeszaggatóval vagy pizza vágóval csíkokra felvágjuk. Mindegyik csíkot csavarjuk meg kétszer. (Egyszerű, ha fakanálra rátekerjük a tésztacsíkot és gyengén lehúzzuk róla). Sütőbe rakva 200 fokon sütjük kb. 30-35 perc, míg az alja barna nem lesz. Ha megsült a kencével bekenjük egyenként a szalagocskákat. Melegen magukba szívják a finom kencét.
(Én szezámmag kivételével daráltan teszem bele a magokat 1-1 evőkanállal, mert jobban emészthető és jobban felszívódik)