· 1.2 dl olívaolaj (extra szűz)
· 3 evőkanál balzsamecet
· 2 gerezd fokhagyma
· 1 teáskanál dijoni mustár
· 1 teáskanál méz
· só
· bors
· zöldfűszerek
Elkészítés:
Öntsd egy kis tálba az olívaolajat, tedd hozzá a balzsamecetet, a mustárt, a mézet, a zúzott fokhagymát, és dobj még hozzá sót, borsot. Kézi habverővel vagy villával keverd jól össze. Kóstold meg, ha szükséges, szórj még hozzá fűszert. A zöldfűszerek is illenek hozzá, a rozmaring és a bazsalikom különösen.
Azonnal tálalhatod is, de még jobb, ha néhány órára hűtőbe teszed. A házi vinaigrette öntet a hűtőben 7-10 napig tárolható. Ha kissé megszilárdul a hűtőszekrényben, hagyd szobahőmérsékleten 5-10 percig, vagy rakd a mikróba néhány másodpercre, és keverd jól össze.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
-
70 ml fehérborecet
-
180 ml olívaolaj - extra szűz
-
1 evőkanál Dijoni mustár
-
1 csapott mokkáskanál só
-
bors - fekete (tört)
-
1 mokkáskanál kristálycukor
- 1) Egy fél literes befőttes üvegbe tesszük a dijoni mustárt, fehérborecetet, és az olívaolajat.
- 2) Hozzáadjuk a sót, cukrot, és a friss fekete borsot.
- 3) Az üveget jól lezárjuk.
- 4) Az egészet jól összerázzuk.
- 5) El is készült a gyors, és egyszerű vinaigrette öntet.