Érezd jól Magad, kellemes kikapcsolódást kívánok! Térj vissza máskor is!
Vegetáriánus és vega ételek
Mángold bulgurral
1 nagy marok friss mángold levél (vagy spenót)
0,5 dl olaj
só
késhegynyi bors
2-3 gerezd fokhagyma
25 dkg bulgur
fél liter forróvíz
A mángold levelet a vastag száráról leszedjük. Nagyobb darabokra felszeljük. Belerakjuk a felmelegített olajba, sózzuk, borsozzuk és az apróra vágott fokhagymát is hozzátesszük. Mikor megdinctelődött, hozzáadjuk a bulgurt. Kicsit sütjük együtt a mángoldal és felöntjük a forróvízzel. Pároljuk lassú tűzön, míg a bulgur puha nem lesz.
Tálaljuk pirított tofuval. A tofukockát felszeljük és forró olajban megsütjük mind a két oldalát.
Borsófőzelék sósan
0,5 kg borsó vagy 1 üveg borsó 450g
2 db nagyobb krumpli
1 közepes hagyma
2-3 ek olaj
1 kk pirospaprika
1-2 gerezd fokhagyma
1 zöldséges leveskocka vagy vegamix
1-2 babérlevél
zöldség zöldje
só
1 kocka tofu
Hagymát megdincteljük az olajon és sóval, később beletesszük a fokhagymát is, a pirospaprikát. A krumplit megpucolva kockára vágva, beletesszük a megdinctelt hagymába. Vízzel felengedjük és puhára főzzük. Mikor megfőt, a krumplit összetumixoljuk és ha kell bele víz felengedjük, hogy sűrű legyen, mint a főzelék. Beletesszük a borsót, leveskockát, babérlevelet és kb 10-percig lassan főzzük.
Tálaljuk pirított tofuval. A tofukockát felszeljük és forró olajban megsütjük mind a két oldalát.
Spenót fasírt recept
1 jó marok friss spenót
2 szelet száraz kenyér
15 dkg zabpehely
1 nagyobb fej hagyma
5-6 gerezd fokhagyma
1 tk. borsikafű (csombor)
1 ek. lenmag (darált)
1-2 ek. olaj
só
1-2 dl langyos víz
Spenótot sós vízben forrásig főzzük. Leszüljük és megturmixoljuk. Kenyeret beáztatjuk, és mikor megázott kinyomkodjuk a vizet. Hagymát, fokhagymát apróra vágjuk és megdinszteljük. Az anyagokat és a fűszereket összekeverjük, és annyi vizet teszünk hozzá, hogy kemény állagú massza legyen. Kicsit pihentetjük és gombócokat formálunk belőle. Kiolajozott teflon tepsibe sütjük. Kb. 30-perc, 220-200 hőfokon, míg kissé piros nem lesz.
Vegetáriánus, de húsevők is fogyaszthatják főzelékhez vagy magában.
Gyümölcs forró csokival
4 db. körte
1 fürt fehér szőlő
1 ek. méz
fél citrom
forrócsokival leöntve
Megmossuk a gyümölcsöket. A körtét felkockázzuk. Meglocsoljuk a fél citrom levével, hogy ne barnuljon meg. Leszemezzük a szőlőt és a gyümölcsöket lazán összekeverjük. Ráreszeljük a citromhéját is.
Az evőkanál mézzel elkeverjük. Forró csokival leöntve, szinte azonnal tálalhatjuk.
Forró csoki:
1,5 liter vizet felforralunk 15 dkg cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel. 2 ek. kukoricalisztet enyhén megpirítjuk és beleöntjük folytonos keverés mellett a forrásban lévő szirupba. Kakaót, vagy karobport kevés vízben elkeverjük, ezt is a forró masszába öntjük. Folytonos keverés mellet még pár percig főzzük. Leszűrjük, hogy ne legyen csomós. Legvégén vaníliás cukorral ízesíthetjük.
Forrócsoki recept
1,5 liter víz
15 dkg cukor
3-4 szem fahéj
3-4 szem szegfűszeg
1 csomag vaníliás cukor
2 ek kukoricaliszt
1 ek. kakaó vagy karobpor
1,5 liter vizet felforralunk 15 dkg cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel. 2 ek. kukoricalisztet enyhén megpirítjuk és beleöntjük folytonos keverés mellett a forrásban lévő szirupba. Kakaót, vagy karobport kevés vízben elkeverjük, ezt is a forró masszába öntjük. Folytonos keverés mellet még pár percig főzzük. Leszűrjük, hogy ne legyen csomós. Legvégén vaníliás cukorral ízesíthetjük.
Csicsóka finomfőzelék
Hozzávalók 4 főre |
0,5 kg csicsóka 2-3 közepes sárgarépa 1 közepes karalábé 1 csésze zöldborsó 1 közepes fej hagyma 2 ek. olaj só 1kk. őrölt kömény 1-2 babérlevél 2 ek liszt 1 tk. pirospaprika víz 1tk. vegamix vega tejföl zöldségzöldje |
Elkészítés: |
A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, és apró kockára vágjuk. |
Kovászos császárzsömle
1 rész: Előtésztát készítünk:
2 ek. anyakovász (öregkovász)
2 ml langyos tej
20 dkg fehér kenyérliszt
A kovászt habosra keverjük a tejjel majd hozzáadjuk a lisztet is és lefedve pulton hagyjuk reggelig kelni. Buborékos tésztát kapunk.
2 rész:
20 dkg fehér-liszt
20 dkg teljes kiőrlésű liszt
1 tk. só
1 ek. cukor vagy méz
5 dkg margarin szoba-hőmérsékletű
1-1.5 dl langyos tej vagy víz
3 rész: Az anyagokat az előtésztával együtt összedolgozzuk a margarin kivételével géppel. Ha jól összeállt (5 perc) kicsinyenként beletesszük a margarint 5-6 adagban. Jól összedolgozzuk. Puha, selymes tésztát kell, hogy kapjunk.
4 rész: Letakarjuk és fél órát kelesztjük és hajtogatjuk. Ezt a műveletet 3-szor ismételjük meg.
5 rész: Utolsó hajtogatás után enyhén lisztezett deszkára rakjuk és 12 darab 80 g gombócokat formálunk belőle. 15-percig pihentetés után császárzsemlye formákat csinálunk.
6 rész: Tetejét belemártjuk a pirított szezámmag, lenmag, vagy mák stb. és a magos felével rakjuk le a deszkára.
7 rész: 30 percet pihen. Sütő papírral bélelt tepsibe rakjuk a magos felével felfelé. Bespricceljük vízzel 250 fokon előmelegített sütőbe rakjuk és a sütőt is bespricceljük, hogy gőz keletkezzen.
8 rész: 15 perc után levesszük a hőmérsékletet 210 fokra és sütjük pirosra. Mikor kész kivesszük a sütőből bespricceljük vízzel. Rácson hűtjük.
Rizses paradicsomos lencse
25 dkg lencse egy éjszakára beáztatva
1 db nagy fej hagyma
olaj
1-2 gerezd fokhagyma
1 tk pirospaprika
2dl sűrített paradicsom
bazsalikom, oregánó, őrölt kömény, curry por, vegamix vagy zöldséges leveskocka
só
25 dkg rizs
A vöröshagymát kockára vágva olajon megdincteljük, beletesszük a fokhagymát, paprikát és a beáztatott lencsét. Egy kicsit pirítjuk, majd felöntjük sűrített paradicsommal, fűszerezzük. Lassú tűzön főzzük, ha elfőtte a levét vízzel felöntjük.
Közben a rizst megpároljuk. Mikor kész mind a kettőt összekeverjük. Nagyon finom!