Érezd jól Magad, kellemes kikapcsolódást kívánok! Térj vissza máskor is!

Vegetáriánus és vega ételek

Rizstej

3-4 ek. főt rizs (vagy maradék rizs),

2 ek mogyoró (sós is lehet) vagy kókuszreszelék, mandula,

7 dl langyos víz,

 édesítő (aki szereti édesen), cukor vagy cukorpótló, vaniliáscukor,

pici só (ha nem sós a mogyoró),

 Összeturmixoljuk és iható. Lelehet szűrni akinek nem erős gépe van és darabos nagyon.

Címkék: növényi tej

Mángold bulgurral

1 nagy marok friss mángold levél (vagy spenót)

0,5 dl olaj

késhegynyi bors

2-3 gerezd fokhagyma

25 dkg bulgur

fél liter forróvíz

 A mángold levelet a vastag száráról leszedjük. Nagyobb darabokra felszeljük. Belerakjuk a felmelegített olajba, sózzuk, borsozzuk és az apróra vágott fokhagymát is hozzátesszük. Mikor megdinctelődött, hozzáadjuk a bulgurt. Kicsit sütjük együtt a mángoldal és felöntjük a forróvízzel. Pároljuk lassú tűzön, míg a bulgur puha nem lesz.

 Tálaljuk pirított tofuval. A tofukockát felszeljük és forró olajban megsütjük mind a két oldalát.

 

Címkék: egytál ételek

Borsófőzelék sósan

0,5 kg borsó vagy 1 üveg borsó 450g

2 db nagyobb krumpli

1 közepes hagyma

2-3 ek olaj

1 kk pirospaprika

1-2 gerezd fokhagyma

1 zöldséges leveskocka vagy vegamix

1-2 babérlevél

zöldség zöldje

1 kocka tofu

 Hagymát megdincteljük az olajon és sóval, később beletesszük a fokhagymát is, a pirospaprikát. A krumplit megpucolva kockára vágva, beletesszük a megdinctelt hagymába. Vízzel felengedjük és puhára főzzük. Mikor megfőt, a krumplit összetumixoljuk és ha kell bele víz felengedjük, hogy sűrű legyen, mint a főzelék. Beletesszük a borsót, leveskockát, babérlevelet és kb 10-percig lassan főzzük.

 Tálaljuk pirított tofuval. A tofukockát felszeljük és forró olajban megsütjük mind a két oldalát.

 

Címkék: főzelékek

Spenót fasírt recept

1 jó marok friss spenót

2 szelet száraz kenyér

15 dkg zabpehely

1 nagyobb fej hagyma

5-6 gerezd fokhagyma

1 tk. borsikafű (csombor)

1 ek. lenmag (darált)

1-2 ek. olaj

1-2 dl langyos víz

 Spenótot sós vízben forrásig főzzük. Leszüljük és megturmixoljuk. Kenyeret beáztatjuk, és mikor megázott kinyomkodjuk a vizet. Hagymát, fokhagymát apróra vágjuk és megdinszteljük. Az anyagokat és a fűszereket összekeverjük, és annyi vizet teszünk hozzá, hogy kemény állagú massza legyen. Kicsit pihentetjük és gombócokat formálunk belőle. Kiolajozott teflon tepsibe sütjük. Kb. 30-perc, 220-200 hőfokon, míg kissé piros nem lesz.

Vegetáriánus, de húsevők is fogyaszthatják főzelékhez vagy magában.

Címkék: vega-fasírt

Gyümölcs forró csokival

4 db. körte

1 fürt fehér szőlő

1 ek. méz

fél citrom

forrócsokival leöntve

 Megmossuk a gyümölcsöket. A körtét felkockázzuk. Meglocsoljuk a fél citrom levével, hogy ne barnuljon meg. Leszemezzük a szőlőt és a gyümölcsöket lazán összekeverjük. Ráreszeljük a citromhéját is.

Az evőkanál mézzel elkeverjük. Forró csokival leöntve, szinte azonnal tálalhatjuk.

Forró csoki:
1,5 liter vizet felforralunk 15 dkg cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel. 2 ek. kukoricalisztet enyhén megpirítjuk és beleöntjük folytonos keverés mellett a forrásban lévő szirupba. Kakaót, vagy karobport kevés vízben elkeverjük, ezt is a forró masszába öntjük. Folytonos keverés mellet még pár percig főzzük. Leszűrjük, hogy ne legyen csomós. Legvégén vaníliás cukorral ízesíthetjük.

Forrócsoki recept

1,5 liter víz

15 dkg cukor

3-4 szem fahéj

3-4 szem szegfűszeg

1 csomag vaníliás cukor

2 ek kukoricaliszt

1 ek. kakaó vagy karobpor

 1,5 liter vizet felforralunk 15 dkg cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel. 2 ek. kukoricalisztet enyhén megpirítjuk és beleöntjük folytonos keverés mellett a forrásban lévő szirupba. Kakaót, vagy karobport kevés vízben elkeverjük, ezt is a forró masszába öntjük. Folytonos keverés mellet még pár percig főzzük. Leszűrjük, hogy ne legyen csomós. Legvégén vaníliás cukorral ízesíthetjük.

 

Csicsóka finomfőzelék

              

Hozzávalók 4 főre

0,5 kg csicsóka

2-3 közepes sárgarépa

1 közepes karalábé

1 csésze zöldborsó

1 közepes fej hagyma

2 ek. olaj

1kk. őrölt kömény

1-2 babérlevél

2 ek liszt

1 tk. pirospaprika

víz

1tk. vegamix

vega tejföl

zöldségzöldje

Elkészítés:

A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, és apró kockára vágjuk.
Egy lábasba megdinszteljük a hagymát. Ha kész beletesszük a pirospaprikát és a zöldségeket, felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje. Beletesszük a fűszereket is, és lefedjük fedővel. Lassan pároljuk. (a csicsóka hamar megfő, ezért ha félig főtt a sárgarépa, karalábé, borsó, utána tesszük bele.)
Behabarjuk, és beletesszük a zöldség zöldet is. Összeforraljuk 2-3 percig és tálalható.

                                                   

Kovászos császárzsömle

1 rész: Előtésztát készítünk:

2 ek. anyakovász (öregkovász)

2 ml langyos tej

20 dkg fehér kenyérliszt

 A kovászt habosra keverjük a tejjel majd hozzáadjuk a lisztet is és lefedve pulton hagyjuk reggelig kelni. Buborékos tésztát kapunk.

2 rész:

20 dkg fehér-liszt

20 dkg teljes kiőrlésű liszt

1 tk. só

1 ek. cukor vagy méz

5 dkg margarin szoba-hőmérsékletű

1-1.5 dl langyos tej vagy víz

 3 rész: Az anyagokat az előtésztával együtt összedolgozzuk a margarin kivételével géppel. Ha jól összeállt (5 perc) kicsinyenként beletesszük a margarint 5-6 adagban. Jól összedolgozzuk. Puha, selymes tésztát kell, hogy kapjunk.

4 rész: Letakarjuk és fél órát kelesztjük és hajtogatjuk. Ezt a műveletet 3-szor ismételjük meg.

5 rész: Utolsó hajtogatás után enyhén lisztezett deszkára rakjuk és 12 darab 80 g gombócokat formálunk belőle. 15-percig pihentetés után császárzsemlye formákat csinálunk.

6 rész: Tetejét belemártjuk a pirított szezámmag, lenmag, vagy mák stb. és a magos felével rakjuk le a deszkára.

7 rész: 30 percet pihen. Sütő papírral bélelt tepsibe rakjuk a magos felével felfelé. Bespricceljük vízzel 250 fokon előmelegített sütőbe rakjuk és a sütőt is bespricceljük, hogy gőz keletkezzen.

 8 rész: 15 perc után levesszük a hőmérsékletet 210 fokra és sütjük pirosra. Mikor kész kivesszük a sütőből bespricceljük vízzel. Rácson hűtjük.

Rizses paradicsomos lencse

25 dkg lencse egy éjszakára beáztatva

1 db nagy fej hagyma

olaj

1-2 gerezd fokhagyma

1 tk pirospaprika

2dl sűrített paradicsom

bazsalikom, oregánó, őrölt kömény, curry por, vegamix vagy zöldséges leveskocka

25 dkg rizs

A vöröshagymát kockára vágva olajon megdincteljük, beletesszük a fokhagymát, paprikát és a beáztatott lencsét. Egy kicsit pirítjuk, majd felöntjük sűrített paradicsommal, fűszerezzük. Lassú tűzön főzzük, ha elfőtte a levét vízzel felöntjük.

Közben a rizst megpároljuk. Mikor kész mind a kettőt összekeverjük.         Nagyon finom!

 

Címkék: egytál ételek
süti beállítások módosítása